-door Cor Vanistendael-
Woensdag 16 mei vond in Leuven het tweede Beiaardfestibal plaats. Het Beiaardfestibal is een organisatie van enkele studenten in samenwerking met de cultuurdienst van de Leuvense Universiteit. De bedoeling is om eens per jaar op de tonen van de universiteitsbeiaard in de toren van de universiteitsbibliotheek een bal te geven.

Bij de eerste editie verleden jaar probeerde het Belgische Bal Moderne (een organisatie van P.A.R.T.H.S (www.rosas.be), de dansschool van Anna Theresa De Keersmaeker) al een keer het Ladeuzeplein vol te doen stromen. Dit jaar was het de beurt aan het Boombal.
Er was een dansinitiatie voorzien om 19uur en het bal begon omstreeks half negen.
 
Oorspronkelijk wilde Wim Claeys, stichter en bezieler van het Boombal, de band samen met de beiaardier laten spelen. Dat bleek technisch uiteindelijk niet haalbaar. Daarom speelde Beiaardier Luc Rombouts (www.beiaard.be) afwisselend met een boombal orkest dat op een podium op het plein zelf stond opgesteld.
Het contrast tussen de twee was achteraf bezien nogal groot. Vooral de geluidssterkte van de beiaard (65 db) leek voor veel wat minder ervaren dansers voor onoverkomelijke problemen te zorgen. De uitvoeringen van de balfolk nummers vond ik uiteindelijk, voor zover hoorbaar, wel bijzonder mooi. Wim Claeys bracht door de selectie van het repertoire een geslaagde ode aan Hubert Boone, die zo'n 40 jaar geleden met De Vlier het eerste volksmuziekorkest oprichtte dat in de richting ging van wat uiteindelijk uitgroeide tot Balfolk. Een Scottischen kwam uit Zaventem, een Wals uit Kortenberg en enkele Jigs bleken Contradansen te zijn. Hubert Boone die zelf op het plein rondliep vond het allemaal prachtig.
Naar schatting vonden 700 danslustigen de weg naar dit unieke gebeuren. Gezien dit onverhoopte succes werden al nieuwe plannen gesmeed voor een nieuwe samenwerking volgend jaar. Foto's van het gebeuren zijn binnenkort te bewonderen op de boombal website.