Op 2 juni is in de Hallen van Schaarbeek (B) de derde editie van het Bal der Bals. Dansgroepen van verschillende origine zetten ook nu weer de stijfste harken aan het dansen. Laat je verleiden door een bal folk of een Colombiaanse cumbiafanfare, zwoele Afrikaanse ritmes of Galicische dansen. En als de benen toch niet mee willen, is er uiteraard gewoon prachtige muziek van Cumbia Ya!, Didier Laloy-Bruno Letron Band, Sivan Perwer, Amorroma, Benoit Guerbigny Trio, Djiné, Milleret-Pignol en A Contrabanda.

Amorroma maakt eigen muziek die geworteld is in Franse, Balkan-, Zweedse, Bretoense, Galicische, Ierse en andere tradities. De arrangementen getuigen dan ook van invloeden uit verschillende genres die hen boeien, zoals oude muziek, folk, oriëntaalse muziek, jazz, musette, rock, salsa, enz.... Amorroma zal spelen als kwartet met Jowan Merckx (fluiten, doedelzakken, bugel, percussie), Vincent Noiret (contrabas), Bert Van Reeth (gitaar) en Dirk Naessens (viool).

Als iemand de Koerdische cultuur belichaamt, dan is het wel Sivan Perwer. Al dertig jaar leeft hij in ballingschap en zingt hij voor de erkenning van de Koerdische cultuur en de bevrijding van het Koerdische volk. Speciaal voor het bal der bals brengt Sivan een dansrepertoire.

Accordeonist Didier Laloy speelt slechts enkele keren per jaar bal, maar als hij dat doet, gebeurt het met verve. Uiteraard neemt de Franse accordeonist en componist van tientallen balklassiekers Bruno Letron weer een prominente plaats in de groep. De andere groepsleden zijn Vincent Noiret (contrabas), Luc Pilartz (viool), Pascal Chardome (gitaar) en Fred Malempré (percussie). Een bal génial vol verrassingen...

Na Laloy, Letron & co wordt afgesloten met een Colombiaans feestje onder leiding van Cumbia Ya! Deze Columbiaanse fanfare heeft slechts één doel in het leven: het publiek doen dansen. Dat doen ze zowel met cumbia uit de oude doos als met nieuwe composities. Het oudere repertoire bestaat uit de muziek van de grote orkesten (Pedro Laza, Los Corraleros, Los Immortales) et van de bandas en gemeentefanfares. Een muziek waarin cumbia, vallenato en porro samen met Cubaanse invloeden tot een prachtige synthese komen. Caliente...muy caliente !

A Contrabanda is een Spaans-Brusselse doedelzakfanfare die Galicische dansen zoals de muñeira, pasodoble, jota, rumba of wals op het repertoire heeft.

Norbert Pignol (Dédale) en Stéphane Milleret (Djal) zijn dé diatonische accordeonisten van Centraal-Frankrijk. Samen namen ze een cd op met vooral dansnummers. Als ze bal spelen, combineren ze een enorme swing met de nodige finesse.

Djiné (de geesten in Bambara) verenigt Franse, Belgische en Malinese muzikanten voor een repertoire van West-Afrikaanse dansmuziek. Inspirerende zang, helse percussie en snaren nodigen ons uit voor traditionele dansen van Mali en Guinée.

Guerbigny is een sublieme Franse accordeonist die met heel veel schwung speelt. Met Aurélien Tanghe (gitaar) en Gabriel Lenoir (viool) van de groep Shillelagh nam hij la Généreuse op, één van de mooiste bal-cd's van het afgelopen jaar.

Programma:
Grote Hal
20:00 Amorroma (bal folk)
21:45 Sivan Perwer (Koerdisch bal/Bal kurde)
23:30 Didier Laloy - Bruno Letron Band (Bal folk)
01:30 Cumbia Ya! (Colombiaanse fanfare/Fanfare colombienne)

Kelder
15:00 Dansstages :
15:00 Stage cumbia (Silvia Abalos)
16:00 Stage Koerdische dansen
17:00 Stage bal folk (Frisse Folk)
18:00 Stage Afrikaanse dans (Brahima Coulibaly)
19:00 Initiatie Galicische dansen

20:30 Concerten
20:30 A Contrabanda (Galicisch bal)
21:30 Milleret-Pignol (bal folk)
23:30 Djinè (Malinees bal)
01:30 Benoit Guerbigny trio (bal folk)

2 juni 2007, Bal der Bals, Hallen van Schaarbeek, Koninklijke St-Mariastraat 22b in Schaarbeek (B). Dansstages vanaf 15 uur en dansconcerten vanaf 20 uur. Entree: niet-leden 12 euro (vvk), of 15 euro aan de kassa.

Zie ook: www.muziekpublique.be.