25 november a.s. verschijnt het Bal Folk Deunenboek van de Utrechtse muzikant en docent Wouter Kuyper. De ondertitel van dit muziekboek geeft de inhoud goed weer: '40 nieuwe melodieën voor het moderne bal folk'. En dat is ook precies wat je in dit boek kunt vinden. Veertig melodieën die geënt zijn op traditionele dansen uit West-Europa met de nadruk op Frankrijk.

Het zijn moderne composities zoals ze de laatste jaren op de steeds populairder wordende balfolks gespeeld worden. Het boek staat vol met dansen zoals scottishen, walsen, mazurka's en bourrées. Een aantal nummers wordt gespeeld door Lirio, de balfolk-groep van Wouter, en zullen veel mensen dan ook bekend in de oren klinken.
 
Het is voor het eerst dat er in Nederland een boek uitkomt met bladmuziek van uitsluitend moderne balfolk-nummers. Alle composities zijn van de hand van Wouter en staan genoteerd in de toonsoort waarin ze zijn ontstaan. Het boek bevat voor een deel de cijfertablatuur die speciaal voor trekharmonica's gebruikt wordt, maar is bedoeld voor alle instrumenten.

bal folk deunenboek
Bal Folk Deunenbek

Extra bijzonder is dat het boek vol staat met striptekeningen. De Groningse tekenaar en muzikant Auke Eringa heeft zich laten inspireren door de muziek en heeft het boek vol gezet met grappige en mooie tekeningen. Mensen die wel eens een bal folk bezocht hebben, zullen zeker bepaalde situaties en personen herkennen. Elke gelijkenis berust natuurlijk op louter toeval...
 
Mensen die het boek kopen, kunnen op internet geluidsbestanden beluisteren. Deze geluidsbestanden zijn bedoeld als aanknopingspunt om te horen hoe de muziek zou kunnen gaan klinken.
 
Op de website van Wouter, www.wouterkuyper.nl, zijn twee voorbeelden van de muziekstukken te bekijken en te beluisteren. Via deze site kan het boek ook besteld worden voor 15 euro (+2,25 euro verzendkosten voor binnenland).