Het BoschBal is helemaal terug van eigenlijk niet echt weggeweest. Hoewel er enkele problemen waren ontstaan waardoor niet eerder een bal georganiseerd kon worden, hebben ze daar in Den Bosch nu toch een mooi programma weten te realiseren, met bands die nog niet eerder in Nederland ten bal speelden: a.s. vrijdag (18-01) Los Pablos, op 22 maart Triple-X (en Snaarmaarwaar) en op 10 mei Harakiwi.

Vrijdagavond zullen dus Los Pablos ten bal spelen, voor het eerst in Nederland. Toch zijn de muzikanten van deze Belgische groep niet bepaald onbekenden. Accordeonist Pablo Golder en gitarist Jonas De Meester (Aedo, Magister, Belgian plastics) kwamen elkaar tegen op het festival van Dranouter bij een dansinitiatie. Die ontmoeting leidde tot de oprichting van een nieuwe groep: Los Pablos. Pieter De Meester (Aedo, Magister, Belgian Plastics) kwam erbij op saxen en Ludo Stichelmeyer (alias Big-Hand) is verantwoordelijk voor de percussie. Ze proberen een eigen geluid neer te zetten, met eigen repertoire van de hand van Golder. Op myspace kun je alvast een nummertje beluisteren.

Bij de volgende editie is het de beurt aan Triple-X, organisator Noël Josemans is er alvast enthousiast over als we hem er per mail naar vragen: Dus 22 maart komt er een spetterend 'Paaschbal' met het stevige Triple-X. Vermeldenswaardig vind ik de bombarde-speler van deze groep. Dat is Stefan Hardy. Na Triple-X heb ik een premiere voor Nederland:
 
Snaarmaarwaar! Een trio dat een stevig potje bal speelt op enkel en alleen snaarinstrumenten. Jeroen Geerinck (Setanta, b-boa, Triple-X) op gitaar (DADGAD) Maarten Decombel (göze, griff, Naragonia Quartet) op mandola en Peter Daems (Tantra) op mandoline.
 
Op de Myspace-plek van deze groep staat te lezen: U gelooft uw oren niet, Snaarmaarwaar, toch doen ze het! Jeroen Geerinck, Maarten Decombel en Peter-Jan Daems spelen een stevig potje bal enkel en alleen op snaarinstrumenten. Eens de gitaar, mandola en mandoline ingeplugged, is het dan ook bijzonder moeilijk om dit drietal in te tomen. Vurige bourrées en lekker swingende jigs maar ook verstilde mazurka's en loungy hanter dro's staan u te wachten. Deze snarentovenaars voeren u mee op hun fijne en opzwepende tonen naar een plek waar het zalig toeven is.
Snaarmaarwaar is: Peter Daems (mandoline), Maarten Decombel (mandola), Jeroen Geerinck (gitaar).

Tenslotte komt Harakiwi spelen op 10 mei, het laatste BoschBal van dit seizoen. Josemans meldt daarover: Dit is zoals je weet een samenwerking van drie doorgewinterde folkmuzikanten en drie jazz-muzikanten. Hun muziek associeer ik niet gelijk met jazz. maar het is een hele warme zwoele klank, met mooie akkoorden en zeker een heel nieuw geluid in het balfolklandschap. Het is geen simpele voorzetting van het Göze (XL) dat op het eerste Boschbal speelde. Dat zou je misschien verwachten, gezien de drie folkmuzikanten (Wim Claeys, Maarten Decombel en Toon van Mierlo) allen ook in dat Göze speelden.

Vrijwilligers nodig
Omdat de laatste keer al lang geleden is (mei vorig jaar), is het bal met Los Pablos opnieuw spannend voor Noël Josemans. "Er is altijd een bepaalde groep die sowieso komt. Maar op al die mensen die op Boschbal komen die ik niet ken (en dat zijn er toch een hele hoop) heb ik geen zicht.", zo laat hij ons weten. Er zijn bovendien nog vrijwilligers nodig, om mee de vloer te helpen leggen vrijdag, en als er iemand tosti's wil bakken is die ook welkom. Dus mailen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. als je een steentje wil bijdragen.

BoschBal staat dus weer op de rails, met een stel boeiende, goede balgroepen. Ondertussen zit de organisatie nog steeds niet stil, er is namelijk het project De Balfolkfabriek, een naam die ook al te lezen valt op de kerstkaart die bezoekers van Folkwoods ontvingen. Hierin gaan diverse folkbal-organisatoren een samenwerking aan, die tot mooie dingen moet gaan leiden, maar daarover zullen we later meer vermelden. Eerst mag er gedanst worden op Los Pablos, de muzikanten hebben al laten weten er zin in te hebben.

Vrijdag 18 januari 2008, BoschBal met Los Pablos in de Talent Factory in Den Bosch. Het begint om 20:00 uur met instructie en om 21:00 uur bal. Entree is 7 euro, studenten betalen 5 euro.

De Talent Factory ligt aan Buitendijk 2 in Den Bosch, op een kleine 10 minuten lopen van het station. Bovendien heeft de Talent Factory tegenwoordig een eigen parkeerplaats voor wie met de auto komt, deze ligt tussen de Willem 2 en de Verkadefabriek. Er staat een groot bord Talent Factory bij, en een P natuurlijk. Je kunt dan vanaf daar naar de Talent Factory lopen. De andere parkeerplaatsen die op het kaartje staan op de BoschBalsite zijn natuurlijk ook nog steeds beschikbaar.

De volgende BoschBals zijn op 22 maart met Triple-X en op 10 mei met Harakiwi.

Zie ook: www.boschbal.nl.