De Vlaamse zanger en kunstenaar Wannes Van de Velde is vanochtend, maandag 10 november 2008, overleden aan een slepende ziekte. Hij was 71. Onze zustersite Folkroddels.be en de Vlaamse teletekst besteden uitgebreid aandacht aan dit boegbeeld van de Vlaamse folkrevival, die ook wel bekend was als officieuze stadsdichter van Antwerpen.

In het Schipperskwartier in Antwerpen werd volksmuziek hem met de paplepel ingegoten, hij volgde een opleiding als schilder maar het werd uiteindelijk toch muziek. Van de Velde zong meestal in het  Antwerps en scoorde een hit met Ik wil deze nacht in de straten verdwalen. In zijn volgende platen verschoof de klemtoon van traditionele folk naar meer  exotische elementen zoals flamenco.    
                                        
In 1992 zong Van de Velde een hit van Bobbejaan Schoepen, Lichtjes van de Schelde, weer de hitlijsten in, samen met Hans De Booij. Zeven jaar later maakte hij een unieke cd met blueszanger Roland Van Campenhout. Vorig jaar nog verscheen een deel van zijn dagboek, en mocht hij een Klara Muziekprijs in ontvangst nemen voor de cd In De Maat Der Seizoenen, die hij maakte met Gilberte Van den Plas, Stefan Wellens, Jan Wellens en Ben Faes.

Wannes Van de Velde had al in 2000 te kampen met leukemie, overwon dat in eerste instantie en ging weer optreden, maar moest het gevecht opnieuw aangaan. Deze keer werd de strijd hem te veel.                                        

wannes van de velde, foto stephan vanfleteren
Wannes Van de Velde, 29 april 1937 - 10 november 2008 (foto Stephan Vanfleteren)