Afgelopen nacht is Willy DeVille overleden aan kanker, zo is in diverse media bekendgemaakt. De Amerikaanse singer-songwriter werd beroemd als voorman van de band Mink DeVille, waarmee hij o.a. de hit Spanish Stroll had. De afgelopen jaren werkte hij solo. DeVille is slechts 58 jaar geworden.

Willy DeVille werd op 25 augustus 1950 in Stamford, Connecticut, geboren als William Borsay. Op zijn 14de leerde hij zichzelf gitaar spelen, toen hij 18 was verhuisde hij naar Londen om een band te beginnen. Al snel keerde hij terug naar de VS, waar hij in de bekende New Yorkse club CBGB's terechtkwam. Hij begon met punk en ska, ging richting rock en werd beroemd met Mink DeVille, deze band bestormde in 1978 de hitlijsten met Spanish Stroll. Het album Cabretta (1977) wordt door het gezaghebbende blad Rolling Stone geprezen als een van de beste van het jaar. Halverwege de jaren '80 begint DeVille een solocarrière en heeft een bescheiden hit met Storybook Love, het rafelig romantische nummer uit de film The Princess Bride. Vervolgens ontwikkelde hij zich tot een singer-songwriter. Zijn muziek wordt dan wel Spanish americana genoemd. Zijn werk houdt het midden tussen rock, latino, blues, doo-wop en country. Kenmerkend is de passie waarmee hij de liefde bezingt. In 2002 deed hij een akoestische tour, als trio: Willy met zijn gitaar, begeleid door contrabas en piano. Het optreden in Berlijn verscheen op dubbel-cd.    

Een jarenlange drugsverslaving speelde Willy DeVille parten, ook zijn optredens hadden daar regelmatig onder te lijden. Vorig jaar schreef Peter Borgers naar aanleiding van een concert in het Eindhovense Muziekcentrum in het ED: ...Willy zingt nooit zomaar zijn liedjes. Hij beleeft ze - ten goede of ten kwade. En dat maakt zijn concerten altijd spannend en verrassend. Dat beetje extra kan soms ontbreken. Zoals de laatste keer in het Muziekcentrum, toen hij de zaligheden van Nederwiet iets teveel aan den lijve onderging, alvorens het podium op te stappen. Daar staat tegenover dat hij de keer daarvoor juist super was: ieder woord leek recht uit zijn hart gezongen te worden...

Voor 2009 moest hij al zijn activiteiten opschorten vanwege hepatitis C. Bij de behandeling daarvan constateerden artsen dat hij alvleesklierkanker had. Aan de gevolgen daarvan is hij in de nacht van donderdag op vrijdag overleden.

willy deville

Willy DeVille, 25 augustus 1950 - 6 augustus 2009