Via Facebook bereikte ons het trieste bericht dat Frank Overzier gistermiddag is overleden. In de jaren ’70 was hij mede-oprichter van folkrockband Deirdre, in 2010 volgde renaissance rockgroep Aerdewerck, waarvan vorig jaar een album verscheen. Frank Overzier is slechts 62 jaar geworden.

Frank Overzier werd geboren op 7 augustus 1952. Hij volgde een HAVO-opleiding aan het Carolus Borromeus College in Helmond, en studeerde aan de Sociale Academie in Den Bosch. Zijn beroep werd seniorenwerker bij de Lumens Groep, maar hij had ook een passie voor muziek en schilderen. Hij speelde onder meer in de Second Hand Home Made Jug and Bluesband en in Volkoren, al zullen folkliefhebbers hem vooral kennen als gitarist van folkrockband Deirdre, met Zuidoost-Brabant als basis. Tussen 1975 en 1978 kreeg deze groep tal van jongeren aan het swingen, al stonden er ook wonderschone ballades op het repertoire. Naast Fungus was Deirdre een van de eerste folkrockgroepen in Nederland. Frank ‘Ollie’ Overzier was initiatiefnemer, violist Geert Hoes deed mee en ook Ad van Meurs (tegenwoordig beter bekend als singer-songwriter met gitaar, destijds was hij toetsenist) was gelijk van de partij. Ruud Sempel (bas, hij verliet de band al snel en is niet te horen op de elpee die de band uitbracht), Maarten van Leuken (drums), Pieter Thijssen (gitaar, concertina, cittern) en Jopie Jonkers (zangeres en toen nog op akoestische gitaar, nu speelt zij harp) waren de leden van de eerste bezetting. In 1976 werd een titelloos album opgenomen, dat een jaar later pas verscheen, in een tijd dat de band al zo’n beetje uit elkaar aan het vallen was. Er werd zelfs een bescheiden hit gescoord met Daughter of Peggy O’, afkomstig van die plaat.

Toch kwam er geen opvolger meer en Frank Overzier trok zich na Deirdre terug uit de muziek, studeerde aan de Sociale Academie en ontwikkelde zich als schilder. In 2009 berichtte het ED over een expositie van hem: …Zijn doeken zijn net zo kleurrijk als zijn persoonlijkheid. Creativiteit zit troubadour, kunstschilder, muzikant en welzijnswerker Frank Overzier in het bloed. De kick van het scheppen wil hij graag overdragen op anderen

In 2006 kwam een reünie van Deirdre tot stand. Er volgden twee optredens, een try-out in Gemert en een set op Folkwoods in Nuenen. De tent zat ruim voor aanvang al vol publiek en het werd een van de hoogtepunten van het festival met een staande ovatie voor de band. Na die reünie bleef het kriebelen bij Frank Overzier. Samen met Tim van Asten (Tinkers, Drinkers, Dreamers) richtte hij in 2010 een nieuwe renaissance rockband op, Aerdewerck. De line up kende wat bezettingswisselingen, maar eind 2013 was de cd DeuGenieterij klaar. Daarop speelden: Frank ‘Ollie’ Overzier (gitaar, luitgitaar, zang), Ann d’Haese (zang, accordeon), Mare van Soelen (doedelzak, fluit), Pieter van Tichelen (Mandoline, psalterium) en Helga Buitelaar (fluit, zang). Helaas zat een presentatie voor publiek er niet in, omdat Overzier een hernia-operatie had ondergaan waarvan het herstel moeizaam ging en lange tijd in beslag nam. Vervolgens kreeg hij in augustus te horen dat hij longkanker had. Zijn dochter meldde gisteravond op Facebook dat haar vader die middag rustig ingeslapen is.

frank overzier
Frank ‘Ollie’ Overzier, 7 augustus 1952 - 3 december 2014