Henk van Duren meldt ons het droevige bericht dat de Ierse zanger en gitarist Jim McCann is overleden. Van 1974 tot 1979 maakte hij deel uit van The Dubliners, maar hij had ook een flinke solocarrière. Zijn lied Grace werd een hit. Jim McCann werd 70 jaar oud.

James (Jim) McCann werd geboren op 26 oktober 1944 en groeide op in Rathgar in Dublin. Hoewel hij als jonge man in die stad studeerde omdat hij dokter wilde worden trok de folkmuziek hem meer. Vanaf 1964 begon zijn carrière in het genre. Hij speelde in folkclubs en maakte deel uit van The Ludlow Trio, dat in 1965 een hit had met The Sea Around Us, een nummer van Dominic Behan. Toen de groep uit elkaar ging, besloot McCann solo te beginnen aan wat een lange carrière zou worden. Hij deed mee aan theaterproducties, toerde door Ierland en Groot-Brittannië en verscheen op televisie, presenteerde zelfs zijn eigen serie, The McCann Man. Daar ontmoette hij Luke Kelly van The Dubliners, met wie hij samenspeelde in de musical Jesus Christ Superstar.

Toen Ciaran Bourke in 1974 wegens ziekte vervangen moest worden bij The Dubliners viel Jim McCann in. Vervolgens besloot Ronnie Drew om de groep te verlaten en werd McCann een vast lid, tot 1979. Overigens kwam hij er daarna nog een paar keer terug, zowel voor het 40-jarig jubileum in 2002 als tien jaar later voor het 50-jarig bestaan. Bij het laatste optreden met The Dubliners speelde hij enkel gitaar, omdat zijn stem toen al een aantal jaren flink beschadigd was als gevolg van keelkanker.

Op Facebook wordt hij herdacht door Nederlandse folkliefhebbers, die zich nummers herinneren als Her Father Didn’t Like Me Anyway of Four Green Fields en natuurlijk Grace, dat op nummer een belandde in de Ierse hitlijsten. Hij speelde eind jaren '70 op de Folkdag in Moergestel, waar het glas hem onweerstaanbaar toelachte en na een zware periode met alcohol achter de rug te hebben stapte hij zenuwachtig een festivalpodium op in Zwolle, de hele avond aan de spa blauw en zich maximaal concentrerend op zijn concert. Het werd prachtig.

jim mccann
Jim McCann, 26 oktober 1944 - 5 maart 2015