Op Facebook postte Bert Spin het trieste bericht dat Ad van Genechten vanochtend is overleden. Ad was als zanger en gitarist jarenlang het boegbeeld van de Brabantse groep Dommelvolk, die zo af en toe nog optrad. Ad werd slechts 69 jaar oud.

Ad van Genechten werd op 9 januari 1946 geboren en was de enige echte Brabander in Dommelvolk, hij groeide op in Best waar hij ook een groot deel van zijn leven woonde. De groep begon rond 1972 als duo met Jaap Oudesluis (gitaar, mandoline) en Bert Spin (accordeon). Zij kregen vanaf 1977 versterking van Ad van Genechten (zang, gitaar). Gedrieën vulden zij één kant van de lp Dommelbeschuit (op de andere kant stond werk van Crackerhash). Naar eigen zeggen klooiden ze maar wat aan met van die ouwe liedjes. En o jee, wat klonk dat toen toch ineens verrekkes authentiek. Toen Oudesluijs het voor gezien hield nam violist Steeph Custers zijn plaats in, Jitze Kopinga is in eerste instantie te gast als bassist, maar wordt een vast lid van de groep.

Eind jaren ’80 van de vorige eeuw hielden de mannen het voor gezien, maar in 2000 begon het toch weer te kriebelen, toen ze zich lieten verleiden tot een reünie-optreden op het Internationaal Folkfestival van Tilburg. Zo af en toe kozen ze een podium om te spelen, de groep was bijvoorbeeld een graag geziene gast bij concertorganisatie Groeten uit Oisterwijk en deed enkele reünie-optredens op het Folkwoods festival in Eindhoven.

Eind januari speelde Dommelvolk bij Meneer Frits in Eindhoven, het plezier spatte er als vanouds van af en Ad van Genechten maakte zijn gebruikelijke grapjes, ook over de hartoperatie die hij vorig jaar onderging, in het verslag elders op Folkforum lezen we: “hij heeft een "nèje binnenbaand" gekregen vorig jaar, “mì un ventieleke”, grapt hij, en laat even later weten dat ie ook gestopt is met roken toen, dus heeft ie niet meer de volledige controle over zijn stem. Die wil inderdaad wel eens overslaan, maar dat vinden we niet erg, hij is weer ouderwets innemend met zijn grollen en ongein en ‘hoogstaande’ Brabantse poëzie.
Het optreden kende nog een bijzonder element, namelijk het gastoptreden van José Hoebee, met wie Van Genechten voor de tijd van Dommelvolk folkliedjes zong in de Eindhovense folkscène. Later werd zij bekend als zangeres van Luv’.

Dommelvolk maakte diverse folkklassiekers, welke Brabander kent niet Ons Vèrreke Is Gesturve, Woensel Kermis, Ons Lief Vrouwke van 's Hertogenbosch of de Dubbele Moord Te Mol, en natuurlijk De Moord Te Loon Op Zand, hier kun je kijken naar een filmpje, opgenomen in januari bij Meneer Frits in Eindhoven. Ronald Rietman maakte daar ook onderstaande foto.

Ad van Genechten, foto Ronald Rietman
Ad van Genechten, 9 januari 1946 - 17 april 2015