Via Facebook bereikte ons het trieste nieuws dat instrumentenbouwer Jaap Mulder is overleden aan de gevolgen van kanker. Hij was met zijn draailieren een vaste gast op diverse folkfestivals, maar bouwde ook hommels en klavecimbels. Jaap Mulder werd 66 jaar oud.

De afgelopen jaren was Jaap Mulder met zijn nagenoeg kale kop en vele tatoeages een markante verschijning op heel wat folkfestivals. Zijn eerste draailier bouwde hij in 1976, hij had erover gelezen en vond het een interessant instrument. Een jaar of tien later stopte hij, maar sinds enkele jaren was hij weer volop actief. Diverse Nederlandse bands, waaronder OrfeO, Kelten Zonder Grenzen en Chimera, spelen op instrumenten die hij maakte.
 
Hij was zelf ook muzikant, zo speelde hij in de jaren ’70 van de vorige eeuw ruispijp, blokfluit, doedelzak, draailier en hommel in de Utrechtse band Voorheen Turf, waarvan in 1979 een elpee verscheen. Er waren vergaande plannen om binnenkort een tweede album uit te brengen.

In augustus had hij te kampen met spraakproblemen op Castlefest in Lisse en was zijn kraam afwezig op Parkfest in Eindhoven. Er bleken tumoren te zijn geconstateerd in zijn hersenen. Er werd weliswaar begonnen met een behandeling, maar de ziekte bleek niet te beteugelen.

Onderstaande foto werd gemaakt door Kees Stravers op Castlefest 2014.

jaap mulder, foto kees stravers
Jaap Mulder, 4 februari 1949 - 6 november 2015