Diverse folkliefhebbers op Facebook en Mudcat.org melden het trieste bericht dat Andy M Stewart is overleden. De Schotse singer-songwriter en voormalig frontman van Silly Wizard werd eerder deze maand opgenomen in een ziekenhuis vanwege een beroerte en kreeg longontsteking. Andy M Stewart werd slechts 63 jaar oud.

Andy M Stewart werd op 8 september 1952 geboren in Perthshire in Schotland. Hij groeide op in een gezin dat bekend stond om de traditionele zang. Zelf verwerft hij faam als frontman van de band Silly Wizard, waarmee hij toerde tot de band in 1988 uit elkaar ging. Begiftigd met een mooie stem en de kunst om goede songs te schrijven wist hij menigeen te raken in het hart en schreef juweeltjes als The Ramblin’ Rover, The Queen Of Argyll en The Valley Of Strathmore. Na Silly Wizard bracht hij nog vier solo albums uit, waaronder eentje waar hij repertoire koos uit het werk van Robert Burns en nam drie platen op met Manus Lunny, op Fire In The Gun speelde ook nog zijn oude Wizardmaat Phil Cunningham mee.

De afgelopen jaren verslechterde zijn gezondheid, een mislukte rugoperatie in 2012 leidde ertoe dat hij verlamd raakte vanaf zijn borst. Vorig jaar overleefde hij tegen de verwachtingen in nog een spoedoperatie en eerder in 2015 begon zijn zus Angie Stewart Hollin een crowdfundingactie om hem aan een elektrische rolstoel te helpen. Door alle medische sores raakte hij zijn werk en dus ook zijn inkomsten kwijt. Begin december werd Andy opnieuw opgenomen in het ziekenhuis, dit keer vanwege een beroerte, daar kwam nog longontsteking bij en de prognose was slecht. Zijn zus schrijft op 12 december nog een update op de crowdfundingsite:

Dear friends and fans of Andy, I am very sad to announce that Andy was taken to hospital again some days ago having suffered a stroke. We have been informed today that he now has pneumonia. Medics attending him are concerned for his safe recovery.

Much thanks and and love to all who support and care for my brother. Please send him your kind and healing thoughts at this most difficult time.
Angie

andy m stewart
Andy M Stewart, 8 september 1952 - 27 december 2015