De Italiaanse kranten La Repubblica en La Stampa melden het trieste bericht dat de Italiaanse bard Gianmaria Testa is overleden aan de gevolgen van kanker. De ‘cantautor’ (de Italiaanse versie van de singer-songwriter) schreef bijzondere kleine liedjes, waarmee hij het leven portretteerde, van mensen en van migranten. Gianmaria Testa werd slechts 57 jaar oud.

Gianmaria Testa werd geboren op 17 oktober 1958 in Italië (vlakbij Cuneo) en is als optredensd muzikant een laatbloeier. Eerst is hij 25 jaar lang werkzaam als stationschef in een provinciestadje in Piemonte (Noord Italië). 's Avonds maakt Testa kleine liedjes van de verhalen die de treinpassagiers hem brengen. Als hij genoeg moed bij elkaar verzameld heeft neemt hij zijn liedjes op en brengt hij in 1995 zijn eerste album uit, Montgolfières. Vanaf dat moment groeit zijn reputatie van het bestbewaarde muzikale geheim van Italië tot een van de belangrijkste ‘cantautore'.

Niemand slaagt erin om zo mooi de sfeer van het Italiaanse leven te portretteren als Gianmaria Testa. Hij is een tovenaar met woorden die hij zingt met een stem die een liefde voor grappa en sigaretten doet vermoeden. Het contact met de toehoorders is belangrijk voor Testa, zijn Engels is niet zo goed, en de meeste Nederlanders spreken geen Italiaans, dus werd tijdens zijn optredens hier (vanaf 2008 is hij een terugkerende gast in diverse theaters) telkens iemand uit het publiek gevraagd om te tolken bij de aankondigingen.

In totaal maakt Gianmaria Testa zeven studio-albums, waarvan het laatste, Vitamía, verschijnt in 2011. Daarnaast maakte hij twee live albums, eentje geheel alleen met zijn gitaar, Solo Dal Vivo (2008) en zijn laatste werk, Men At Work (2013), nam hij op met band, het werd een dubbelaar met ook nog een dvd erbij.

De laatste jaren hield hij zich vooral bezig met het schrijven van kinderboeken en op 19 april zal zijn laatste boek verschijnen, dat Da Questa Parte Del Mare gaat heten. Hierin schrijft hij het verhaal van de gedachten, de vertellingen, de situaties die geleid hebben tot het ontstaan van alle liedjes van het gelijknamige album uit 2006.

In mei 2015 werd bij hem een tumor gevonden die niet operabel bleek te zijn. Er volgden nog wel optredens voor zover dat mogelijk was, maar zijn Nederlandse tour afgelopen januari moest hij helaas afzeggen. Op zijn Facebookpagina verscheen eerder vandaag de tekst:

"Gianmaria se n'è andato senza fare rumore. Restano le sue canzoni, le sue parole. Resta il suo essere stato uomo dritto, padre, figlio, marito, fratello, amico."

(Gianmaria is zonder ophef heengegaan. Wat blijft zijn zijn liedjes, zijn woorden. Wat blijft is de rechttoe rechtaan man die hij was, de vader, zoon, echtgenoot, broer en vriend.)

In 2008 was hij voor het eerst in ons land op tour, naar aanleiding van zijn album Da Questa Parte Del Mare (2006), waarmee hij voor het eerst stelling nam tegen de onmenselijke omstandigheden die vluchtelingen moesten meemaken, met name op het eiland Lampedusa. Een optreden in het tv-programma Vrije Geluiden deed zijn ster snel rijzen, in een bomvol grand café Meneer Frits in Eindhoven gaf hij op een maandagavond een magisch optreden. Fotograaf Ronald Rietman maakte er onderstaande foto:

gianmaria testa
Gianmaria Testa, 17 oktober 1958 - 30 maart 2016