De Britse krant The Guardian meldt het trieste bericht dat violist Dave Swarbrick op 75-jarige leeftijd is overleden, hij kampte al jarenlang met longemfyseem. Swarbrick is het meest bekend van Fairport Convention, maar maakte ook solo-albums en werkte samen met o.a. Sandy Denny, Richard Thompson en Martin Carthy. Hij werd 75 jaar oud.

Dave Swarbrick werd op 5 april 1941 in Londen geboren, maar groeide op in Birmingham, waar hij al jong viool leerde spelen, later kwam daar mandoline bij. Hij begon zijn muzikale carrière in 1960 bij de Ian Campbell Folk Group en vormde enkele jaren later een duo met Martin Carthy, met wie hij diverse albums maakte (in 2006 verscheen nog Straws In The Wind van dit duo). Vanaf 1969 maakte hij deel uit van Fairport Convention, waarvan hij jarenlang naast Sandy Denny en Richard Thompson één van de gezichtsbepalers was. Hij speelde mee vanaf het grensverleggende album Liege and Lief (1969) tot het album Farewell Farewell dat tien jaar later verscheen.

Dave Swarbrick was vooral bekend om zijn energieke en razendsnelle vioolspel, zijn toonzetting en instrumentbeheersing en zijn humor op het podium. Hij arrangeerde talrijke Britse en Keltische traditionele instrumentalen, maar componeerde ook onvergetelijke ballads en songs. Zo schreef hij onder meer het fraaie Crazy Man Michael met Richard Thompson en Rosie, nummers die door vele andere muzikanten zijn gecoverd. Eind jaren zeventig van de vorige eeuw kwam een -later bleek voorlopig- einde aan Fairport Convention. Vanwege gehoorproblemen was het voor Swarbrick niet langer verantwoord om elektrisch versterkt te spelen. Hij richtte het akoestische kwartet Whippersnapper op en toerde later weer met Carthy en in duo met Kevin Dempsey of de Australische singer songwriter Alistair Hulett.

Elf jaar geleden werd Swarb, zoals hij door zijn bewonderaars genoemd wordt, getroffen door ernstige longproblemen. Talloze operaties leken de carrière van de legendarische violist voorgoed te beëindigen, maar Swarb-Aid werd in het leven geroepen om geld in te zamelen voor een dubbele longtransplantatie en de violist herstelde wonderwel om het podium weer op te kunnen. Met gitarist zanger Kevin Dempsey, een zeer veelzijdig muzikant die ook bij Whippersnapper speelde, en oud Fairport Convention en Jethro Tull muzikant Maartin Allcock (gitaar, bouzouki, zang) vormde hij het trio Swarb's Lazarus, waarmee hij in 2007 ook ons land aandeed.

In 2013 ontving hij de Lifetime Achievement Award bij de uitreiking van de jaarlijkse Fatea Awards.

Hieronder een karakteristieke foto van Dave Swarbrick, zoals hij op de albumhoes van de elpee Swarbrick uit 1976 stond afgebeeld.
dave swarbrick

Dave Swarbrick, 5 april 1941 - 3 juni 2016