Via Facebook meldde de Belgische folkband Kadril het plotselinge overlijden van hun gitarist Lieven Huys. Hij maakte sinds 2013 deel uit van de groep, die in december zijn 40-jarig bestaan vierde. Lieven Huys werd slechts 50 jaar oud.

Elektrisch gitarist Lieven Huys speelde in diverse bands, waaronder country-, folk- en bluegrassband Dusty Millers met banjospeler en gitarist Erwin Libbrecht en in het Barefoot Jazz Quartet samen met bassist Koen Dewaele, allebei lid van Kadril. De groep besluit dat hij in 2013 de opvolger wordt van Dirk Verhegge. Dat jaar speelt hij met Kadril mee op de Nekkanacht in het Sportpaleis in Antwerpen. Zijn gitaarspel is bovendien te horen op de meest recente cd Archaï uit 2014.

In het dagelijks leven was Lieven Huys schooldirecteur, zo meldt de Belgische krant het Nieuwsblad, en in die hoedanigheid hield hij een nieuwjaarstoespraak op de eerste schooldag van 2017. Daarbij zakte hij in elkaar en hulp mocht helaas niet meer baten.
Bart De Cock, een van de oprichters van Kadril, zegt in de krant dat het een zware slag is voor de groep: “We hebben eind december nog 40 jaar Kadril gevierd hier bij ons thuis. Het is de eerste maal dat een bandlid sterft, we zijn allen sterk aangedaan.

Lieven Huys
Lieven Huys, overleden op 9 januari 2017