Via Facebook bereikte ons het droevige nieuws dat de Britse folkzanger Vin Garbutt is overleden. Hij had enkele weken geleden nog een hartoperatie ondergaan. Vin Garbutt is 69 jaar oud geworden.

Vincent Paul Garbutt werd geboren op 20 november 1947 in South Bank, Middlesborough, als zoon van een Engelse vader en een Ierse moeder. Al jong ontdekte hij de folkmuziek en toen hij 21 was werd hij professioneel muzikant. In 1972 bracht hij zijn eerste album uit, The Valley Of Tees, en dat zette hem neer als een zanger en schrijver van liedjes vol sociaal commentaar en milieubewustzijn. Hij is en blijft al die jaren politiek geëngageerd, is een man die vasthoudt aan zijn principes, al wordt hem dat niet altijd in dank afgenomen. Dat resulteert ook in moderne protestsongs over uiteenlopende onderwerpen als de genocide op Oost-Timor, werkloosheid en cosmetische chirurgie, ontbossing en misbruik van landbouwchemicaliën. Er zijn weinig onderwerpen waar Garbutt geen mening over heeft, maar er is nog altijd ruimte voor wat luchtiger werk, gebracht met een gezonde portie humor. Meer dan 40 jaar was Garbutt actief, ook in Nederlandse folkkringen was hij een graag geziene gast en dat heeft alles te maken met zijn vrolijke verschijning met zijn wijd uitstaande krulhaar en de komische introducties van de songs waarin hij uitlegt waar het over gaat. Hij is zowel de grappigste als de meest serieuze folkartiest, die zo populair was dat zijn leven een lange tour werd. In 2001 won hij een BBC Radio 2 Folk Award voor “Best Live Act” en was hij genomineerd als “Best Folk Singer”.

In 2005 kreeg hij problemen met een hartklep, hij werd geopereerd en herstelde goed. Enkele weken geleden onderging hij opnieuw een hartoperatie, die succesvol was al waren er wel problemen waardoor hij langer in het ziekenhuis moest blijven. Afgelopen dinsdag overleed Vin Garbutt, 69 jaar oud.

vin garbutt
Vin Garbutt, 20 november 1947 - 6 juni 2017