Na een kort ziekbed is de Ierse muzikant Eamonn Campbell overleden. Hij maakte deel uit van The Dublin Legends (voorheen The Dubliners), waar hij een opvallende verschijning vormde met zijn flinke baard, gitaar en karakteristieke rafelstem. Eerder deze maand was hij nog met deze band op tour in Nederland. Eamonn Campbell werd 70 jaar.

Eamonn Campbell werd op 29 november 1946 geboren in Drogheda, County Louth. Als kind wilde hij accordeon spelen, maar toen hij in de jaren ’50 Elvis had gehoord op de radio werd zijn instrument gitaar. In 1967 ontmoette hij The Dubliners, die samen met Dermot O’Brien & The Clubmen toerden. In die band was hij twee jaar daarvoor zijn muzikale carrière begonnen. Tijdens de sessies na afloop van de concerten ontstond een vriendschap tussen de mannen, die er, na diverse gastoptredens door de jaren heen, in 1987 toe leidde dat Campbell vast lid werd van The Dubliners. Ze vierden in dat jaar hun zilveren jubileum en Campbell produceerde het 25th Year Celebration album, het was zijn voorstel dat ze daarop zouden samenwerken met onder meer The Pogues, hetgeen leidde tot een hit met The Irish Rover. Toen Barney McKenna overleed in 2012 hielden de Dubliners officieel op te bestaan, maar Campbell wilde graag blijven spelen, dus ging hij samen met Sean Cannon, Gerry O’Connor en Patsy Watchorn (later vervangen door broer Paul), die op dat moment deel uitmaakten van de groep verder onder de naam Dublin Legends.

In de jaren ’70 en ’80 van de vorige eeuw werkte Eamonn Campbell als studiomuzikant en speelde mee in musicals. Bovendien deed hij ook de productie van diverse albums, niet alleen in de Ierse muziek, maar ook voor de Amerikaanse countryzangeres Billy Jo Spears. Hij is ook degene die vanaf 1987 de productie voor zijn rekening nam van de platen van The Dubliners en later The Dublin Legends, waaronder de vorig jaar verschenen The Dublin Sessions.

In 2013 onderging hij een operatie vanwege longkanker, om vervolgens weer te gaan spelen met The Dublin Legends. Zijn overlijden werd gisteravond laat door de band op Facebook bekendgemaakt:

We are very sad and devastated to announce that our friend and colleague Eamonn Campbell has died after a short illness. Eamonn was a true Legend and brilliant guitar player. He passed away peacefully surrounded by his wife and family. He will be greatly missed by all his friends and fans around the world. We are heartbroken and we thank you all for your thoughts and prayers at this time.
Seán, Gerry & Paul ‘The Dublin Legends’.
eamonn campbell
Eamonn Campbell, 29 november 1946 - 18 oktober 2017