Via Facebook vernamen we het droevige bericht dat Louis Debij is overleden. Debij maakte tijdens zijn indrukwekkende carrière als drummer deel uit van diverse jazz- en popformaties, speelde met o.a. Boudewijn de Groot, Martine Bijl, Fay Lovsky en Spinvis. In folkkringen was hij ook bekend van Crackerhash, Fungus en The Amazing Stroopwafels. Louis Debij werd 80 jaar.

De Haagse drummer en percussionist Louis Debij werd op 1 september 1937 geboren en begon al jong te musiceren in topgezelschappen uit de jazz en populaire muziek. In de jaren '60 en '70 van de vorige eeuw speelde hij op vele hits (o.a. Kunt U Mij De Weg Naar Hamelen Vertellen Meneer?) en vervolgens maakte hij deel uit van diverse folkbands. Eind jaren '60  begon de Amsterdamse folkformatie Crackerhash (met Bert Aalbers en Paul Rullmann) en in 1972 wordt Fungus (met o.a. Fred Piek en Sido Martens) opgericht in Vlaardingen. Louis Debij speelt als studiodrummer mee op hun debuutelpee uit 1974 en treedt vervolgens toe tot de band, die een hit scoort met Te Kaap'ren Varen. Hij speelt mee tot 1978, het jaar waarin Fred Piek het duo The Amazing Stroopwafels opricht en bij live optredens is Debij een van de begeleiders.

In 2007 krijgt Louis Debij een koninklijke onderscheiding vanwege bijzondere verdiensten jegens de samenleving en komt Fungus nog eenmaal bij elkaar op het festival Folk in de Wâlden in het Friese Oentsjerk. Assie Aukes schreef toen voor Folkforum: "Drummer Louis Debij had zijn drumkit thuis gelaten en leefde zich uit op allerlei trommeltjes en bekkens. Wat een inventieve percussionist is die man toch. Niet voor niets was hij in de jaren '60 en '70 de meest gevraagde studiodrummer van ons land."

In 2010 maken Fred Piek en Louis Debij samen nog het mooie folkalbum De Drummer En De Zanger. Fred Piek zei daar destijds over: "In 2001 werkten Louis Debij en ik voor het eerst na 25 jaar weer samen in het muziektheaterprogramma "de Drummer en de Zanger". We speelden de muziek die ons dierbaar was geworden en vertelden over de stijlen die ons het meest beïnvloed hadden. In de jaren daarna hebben we het repertoire uitgebreid en veel nummers opnieuw gearrangeerd. In september 2010 besloten wij het resultaat van jaren samenspelen vast te leggen en in een gelimiteerde oplage uit te brengen."

Op Facebook wordt ondertussen door diverse muzikanten gereageerd op het trieste bericht van het overlijden van Louis Debij:

Fred Piek: "Hij was een groot muzikant en mijn muzikale vader. Ik heb veel van hem geleerd. Het was altijd een plezier om met hem samen te spelen. Veel mooie muziek gemaakt en opgenomen. Ik zal hem missen."

Sido Martens: "Zijn drumpartij bij Kaap'ren Varen is ongeëvenaard, zo inventief hoor je het zelden, bovendien een geweldig aardig en zachtmoedig mens, dankbaar dat ik met hem mocht spelen."

BJ Baartmans: "Midden jaren negentig speelde ik met Louis en Jan Hendriks op bas in de band van Philip Kroonenberg, de Magic Magicians.
Een fijne reeks gloedvolle optredens en een heel fraai album, Natural Causes, leverde dat op. Ongenadige grooves!
Als Louis inzette kon ik me soms verbeelden dat ik Brigitte Bardot zag dansen in Et Dieu Crea La Femme.
Prachtkerel, met schitterend gevoel voor humor en inderdaad een tovenaar met brushes (!), stokken of potlood.
Ik koester de herinnering. Altijd nog muziek. Rust zacht."

Onderstaande foto van Louis Debij werd gemaakt door Ronald Rietman bij het festival Folk in de Wâlden in Oentsjerk in 2007:

Louis Debij, 1 september 1937 - 4 februari 2018