Liesbeth Puts van platenlabel Music & Words stuurde ons het droevige bericht dat singer-songwriter Michael de Jong is overleden. De ‘grand old man van de Nederlandse roots/singer-songwriterscene’ stond bekend om zijn doorleefde stem en de melancholie en zeggingskracht van zijn vaak intense liedjes. Michael de Jong werd 73 jaar.

Het bericht van Music & Words:

Afgelopen zaterdag is blueszanger Michael de Jong overleden in zijn slaap, hij was reeds geruime tijd ziek. Dat heeft hem er niet van weerhouden om tot op het laatst te blijven schrijven, zingen en nieuwe songs op te nemen. In juni 2017 werd hij toegelaten tot de Dutch Blues Hall of Fame, iets waar hij erg trots op was en gelukkig nog heeft mogen meemaken.

Michael de Jong werd in 1945 in Frankrijk geboren uit een Nederlandse vader en een Frans-Baskische moeder. Na de oorlog verhuisden ze naar Nederland en emigreerden vervolgens in 1950 naar de VS.
Hij begon op 13-jarige leeftijd met gitaarspelen en richtte vijf jaar later The Nightwalkers op, een groep die Bobby Bare begeleidde. In de jaren die volgden trad hij op met diverse groten in de muziekwereld: o.a. Jerry Garcia, Paul Butterfield, Albert Collins, John Lee Hooker, Maria Muldaur en Country Joe.
In 1981 nam hij zijn eerste plaat op, All Night Long. Drie jaar later keerde hij terug naar Nederland om te wonen en te werken. Er zouden er nog vele platen volgen, eerst bij Munich Records, later vier albums en een vinylplaat bij Music & Words en uiteindelijk nog enkele cd’s in eigen beheer.

Michael de Jong was een bijzonder mens en een zeer integere muzikant. Als Music & Words zijn we er trots op met Michael te hebben kunnen samenwerken.

Soon I will be leaving
This beauty behind me
I will cross that river
And I will dance, … I’ll dance with the stars


Michael de Jong, 22 januari 1945 - 10 maart 2018