Ik heb Liam Óg O'Flynn, zoals hij in Ierland genoemd wordt, twee keer live aan het werk gezien. Een keer met Planxty, ten tijde van het After the break album rond 1980 en ergens in de jaren '90 een keer met zijn eigen band. Ademloos heb ik zitten luisteren naar de man die zijn uilleann pipes kon laten zingen en huilen. Ik ben geen uitgesproken liefhebber van instrumentale muziek, maar zijn virtuoze spel bleef mij boeien tot aan de laatste noot.

In folkkringen is Liam O'Flynn vooral bekend als de oprichter van de legendarische Ierse groep Planxty in 1972. Deze groep, met daarin Christy Moore, Andy Irvine en Donal Lunny, was niet de eerste die zich richtte op de traditionele Ierse muziek. Maar door de originaliteit van de groep én mede door de virtuositeit van Liam O'Flynn groeide Planxty in de jaren '70 uit tot de belangrijkste exponent van de Ierse folk. Liam O'Flynn bleef de groep trouw tot het einde in 1983.
 
Al op jonge leeftijd werd duidelijk dat O'Flynn onmiskenbaar talent had en begon hij lessen te volgen bij de bekende uilleann-piper Leo Rowsome. De invloed van legendarische pipers als Willie Clancy en Séamus Ennis is onmiskenbaar. Met name de vriendschap met Seamus Ennis is belangrijk geweest in zijn ontwikkeling als piper. Ennis leerde hem met name dat het bespelen van de razend moeilijke uilleann pipes meer is dan alleen maar een deuntje spelen. Op zijn beurt heeft O'Flynn weer talloze andere muzikanten geïnspireerd en beïnvloed. Rens van der Zalm, in Nederland vooral  bekend van zijn werk met Youp van 't Hek en Frank Boeijen, maar ook jarenlange muzikale partner van Planxty-lid Andy Irvine, zegt op Facebook: "Liam O'Flynn is overleden. Hij was de piper van Planxty en één van mijn allergrootste voorbeelden en helden. Duizenden uren heb ik naar de man geluisterd, en zal ik hopelijk nog naar zijn fantastische spel blijven luisteren, dankzij de vele platen waarop hij meespeelde. Voor mij was hij de grootste van alle pipers. Liam, R.I.P."

Na het uiteenvallen van Planxty in 1983 werkte O'Flynn met talloze prominente artiesten als The Everly Brothers, Enya, Emmylou Harris, Kate Bush en Dire Straits' Mark Knopfler. Maar zijn mooiste werk maakte hij misschien wel met de Ierse componist Shaun Davey. Diens werk The Brendan voyage, met daarin een prominente rol voor Liam O'Flynn, vormt een brug tussen klassieke en Ierse traditionele muziek en wordt door velen erkend als een van de meest geslaagde pogingen.
 
In 2007 werd O'Flynn uitgeroepen tot musicus van het jaar tijdens de TG4 Gradam Ceoil Awards die wordt beschouwd als de belangrijkste erkenning voor traditionele Ierse muzikanten.

Maar misschien was Liam O'Flynn, door velen omschreven als een vriendelijke, bescheiden man, wel het meest verguld door het feit dat hij genoemd werd in het lied Lisdoonvarna, Christy Moore's bekende lied over de traditionele Ierse muziekscène.

Liam O 'Flynn overleed afgelopen woensdag 14 maart na een lange strijd tegen kanker op 72-jarige leeftijd.

Assie Aukes

Liam O'Flynn
Liam Óg O'Flynn: 15 april 1945 - 14 maart 2018