Van Arianne Knegt ontvingen we het volgende trieste bericht: Rinus Raaijmakers is op 4 juni 2018 in Eindhoven overleden na een kort ziekbed. Hij begon zijn muziekcarriere aan het Tilburgs conservatorium met een studie klassiek gitaar, maar verruilde die gitaar uiteindelijk voor een contrabas.

Na zijn opleiding aan het Rotterdams conservatorium was hij een van de eerste muzikanten in Nederland die afstudeerde als een gecertificeerd jazz- en popbassist. Hij speelde in talloze  bands, begeleidde veel solisten en ontwikkelde zich tot een allround bassist, arrangeur en componist. Hij speelde in zijn vroege jaren met mensen als Rosa King, was de bassist van Hot House en speelde in de band van Rob Hoeke. Begin jaren tachtig was Rinus bassist in het jazzkwartet van saxofonist Jos Beeren, met pianist Bart de Win en drummer André Maes. Weer iets later speelde hij regelmatig met harpiste Jopie Jonkers en gitarist Koen de Cauter.

Tussen 1989 en 2011 was hij Vaste Man in de band van Gerard van Maasakkers, waarvoor hij ook enkele prachtige nummers schreef. Zo schreef hij de muziek voor één van Van Maasakker’s  bekendste nummers: ‘D’n Boom’. Ook was Rinus betrokken bij tal van bijzondere muzikale projecten zoals het debuutalbum van de Griekse zangeres Maria Markesini, dat van de Cypriotische Elizabeth Simonian en bij een programma van cabaretier Ernst van der Pasch. Rinus was een belangrijke muzikale steunpilaar in de bands The Simple Life en Tip Jar van zijn mede-Vaste Man en longtime friend Bart de Win. Met de voormalig Vaste Mannen (met naast Rinus, Arthur Lijten op drums, Harry Hendriks op gitaar en Bart de Win op toetsen) trad Rinus de afgelopen zes jaar op onder de naam ‘De Vaste Kerstmannen’. De laatste jaren speelde hij met veel plezier in de band ‘De Nijlpaarden’, met Ruud Linssen, Wil Joosten en Karel van der Leeuw.

Naast deze imposante carrière leidde Rinus een heel leger aan bassisten op, onder andere aan het Centrum voor de Kunsten in Eindhoven. Sommige van zijn vroegere leerlingen zijn inmiddels zelf werkzaam als professioneel muzikant. Of, zoals Bart de Win wel eens gekscherend opmerkte: “We gaan ervan uit dat iedere bassist is opgeleid door Rinus, tot het tegendeel bewezen is.” Rinus was een kunstenaar op contrabas, een schilder van subtiele emoties en weidse vergezichten. Hij was als geen ander in staat een verhaal te vertellen met zijn doorleefde en bezielde bastonen. We zullen nog vaak naar hem luisteren.

Dag lieve Rinus.

Onderstaande foto werd gemaakt door Cor Smits tijdens een optreden van Gerard van Maasakkers en de Vaste Mannen in maart 2009 in De Regentes in Den Haag.
Rinus Raaijmakers
Rinus Raaijmakers, 10 november 1953 – 4 juni 2018