Via Geert Oude Weernink bereikte ons het droevige bericht dat Alec Finn is overleden. Hij was een van de grondleggers van De Dannan en een pionier in het smaakvol gebruiken van de bouzouki in de Ierse traditionele muziek. Alec Finn werd 74 jaar.

Alec Finn werd in 1944 in Engeland geboren en groeide op in South Yorkshire, maar voelde zich vervolgens uitstekend thuis in Galway in Ierland, waar hij het grootste deel van zijn leven woonde. In de jaren '70 van de vorige eeuw begon hij met het spelen van de bouzouki. In tegenstelling tot de meeste Ierse muzikanten bespeelde hij een Grieks model, met een ronde achterkant. Daarmee begeleidde hij veel prominente Ierse instrumentalisten en uiteraard zijn medemuzikanten in Dé Dannan (halverwege de jaren tachtig werd het accent weggelaten), waarvan de naam is afgeleid van Tuatha Dé Danann, een stam uit de Ierse mythologie. De groep werd in 1974 opgericht door Finn, samen met Frankie Gavin, Johnny 'Ringo' McDonagh en Charlie Piggott. Een jaar later verscheen hun gelijknamige debuutelpee, waarna de groep wereldwijd succes oogstte. Bovendien was de groep een springplank voor diverse zangeressen, waaronder Dolores Keane, Maura O'Connell en Mary Black.

Na diverse bezettingswisselingen viel de groep in 2003 uiteen en eiste Alec Finn de rechten op van de naam De Dannan, hetgeen in 2009 tot een gerechtelijk geschil leidde toen Frankie Gavin de naam wilde gebruiken voor zijn muzikale activiteiten. De juridische perikelen zijn nooit helemaal opgehelderd, Gavin speelde af en toe onder de noemer van De Dannan, maar ook Alec Finn en Johnny 'Ringo' McDonagh kwamen weer bij elkaar onder die naam, er bestaan dan ook twee Facebookpagina's voor de groep. Alec Finn speelde de laatste tijd in een bezetting met zangeres Eleanor Shanley, Derek Hickey (knoppenaccordeon), Brian McGrath (banjo, piano), Ronan O'Flaherty (viool) en Neill Lyons op bodhrán. Zij postten vandaag op Facebook: “We are deeply saddened to lose our dear friend and bandmate Alec Finn today. A true genius of a man and he will be sorely missed by all. His music and legacy will live on."

Daarnaast stromen via social media en kranten de hele dag al reacties binnen van flink wat Ierse muzikanten en bands, maar ook van de huidige president van Ierland, Michael D. Higgins die zei: "From their early beginnings in An Spidéal and Galway City, De Danann grew to become one of the most significant and best loved representatives of Irish music at its best. Alec Finn was also a distinguished solo artist and session musician, playing on a variety of string instruments, but always bringing his famed sensitivity and skill to every performance. It has been a privilege to know Alec Finn. Sabina and I send our deepest condolences to his family, colleagues and friends, in the full knowledge that Alec Finn’s music will live on and continue to inspire countless people around the world."

Onderstaande foto van Alec Finn is te vinden op de website van De Dannan en werd in 2015 gemaakt op het Deense Skagen Festival.

Alec Finn
Alec Finn, 1944 - 16 november 2018