Diverse Franse media brengen het nieuws dat vanochtend de vermaarde Bretonse zanger Yann-Fañch Kemener is overleden. Zij omschrijven hem als een van de mooiste Bretonse stemmen, een kunstenaar die nooit zijn taal en zijn land vergeten is. Kemener overleed aan de gevolgen van kanker, hij werd 61 jaar oud.

Yann-Fañch Kemener werd geboren op 7 april 1957 in Sainte-Tréphine, in zijn familie werd volop gezongen, zowel van moeders- als van vaderskant. In die laatste familie werd ook veel gedanst. Toen hij vier was maakte hij zijn eerste fest-noz mee en vanaf zijn vijftiende nam hij eraan deel. Hij wisselde af tussen gwerz (een typisch Bretons folklied, vaak monotoon van melodie en met vele coupletten) en dansdeunen en zong samen met diverse andere groten uit de Bretonse traditie, zoals Marcel Guilloux, Erik Marchand en Ifig Troadec. Vanaf de jaren '70 verzamelt hij een indrukwekkend repertoire aan oude Bretonse liederen en helpt hij mee om het kan ha diskan (de bekende vraag en antwoordzang) opnieuw tot leven te brengen.

In 1975 wordt hij door het grotere publiek ontdekt, hij neemt platen op met Bretonse liederen en krijgt daar in 1982 de Grand Prix du Patrimoine voor, van de Académie Charles-Cros. In 1988 richt hij Barzaz op, met Gilles Le Bigot (gitaren), Jean-Michel Veillon (fluiten), Alain Genty (bas) en David Hopkins (percussie), een groep die een grote naam zal krijgen binnen de Bretonse muziek. Verder neemt hij platen op met onder meer Skolvan en Dan Ar Braz (het grote project L'Héritage des Celtes). Met pianist Didier Squiban ontwikkelt hij een soort 'kamergwerz', hun album Enez Eusa met elf gedichten van verschillende Bretonse dichters krijgt volop goede kritieken. Vanaf het begin van deze eeuw vormt hij een duo met cellist Aldo Ripoche, met wie hij onder meer het werk van dichter en filosoof Emile Mason voor het voetlicht brengt en Bretonse zang verenigt met de wereld van de barok.

In 2014 brengt hij nog een hommage aan de soldaat Julien Joa (zijn oudoom), in het kader van de grote herdenking van de Eerste Wereldoorlog. Hij heeft ondertussen diverse prijzen in ontvangst mogen nemen en vanaf 2016 is er het Yann-Fañch Kemener Trio, met Erwann Tobie en Heikki Bourgault, waarmee vooral gespeeld wordt tijdens fest-noz.

Door de gevolgen van kanker raakte Yann-Fañch Kemener in de afgelopen anderhalf jaar zo verzwakt dat hij niet meer kon optreden. Onderstaande foto werd gemaakt door Ronald Rietman op Brosella in 2007.

Yann-Fãnch Kemener op Brosella 2007
Yann-Fãnch Kemener, 7 april 1957 - 16 maart 2019