Via Facebook bereikte ons het droevige nieuws dat Eric Taylor is overleden. Deze Amerikaanse liedsmid hoort thuis in het rijtje van songwriters zoals Townes van Zandt, Steve Earle en Guy Clark. Hij is een van de grote namen uit Texas, die met zijn muziek vele anderen wist te inspireren. Eric Taylor kampte al geruime tijd met gezondheidsproblemen, hij werd 70 jaar.

Eric Taylor werd op 25 september 1949 geboren in Atlanta in de Amerikaanse staat Georgia, waar hij ook opgroeide. Vervolgens raakte hij in Houston in Texas verzeild, waar hij bleef wonen en werken. Over die verhuizing zei hij ooit: ‘Toen ik in 1970 naar Texas kwam zag ik de eerste avond Lightnin’ Hopkins en de volgende avond Townes Van Zandt en wist meteen: Hier blijf ik.’

Nu wordt hij door velen beschouwd als één van de grootste singer-songwriters van deze tijd. Hij werkte samen met Townes Van Zandt en Lyle Lovett, die, net als Steve Earle en Nanci Griffith (met wie hij nog enkele jaren getrouwd was in de jaren '70), een groot bewonderaar is van de songs van Taylor. Lyrische verhalen over verlies, gokken, bad luck en schoonheid worden door zijn bronzen stem tot leven gebracht. Hij weet zijn luisteraar genadeloos mee te sleuren in de ellende van alledag. En met zijn typische loners thematiek heeft hij een goed oog voor het leven van de verschoppelingen op deze wereld. Integer verhaalt hij over de Amerikaanse droom die een nachtmerrie is geworden.

Hij bracht in totaal een tiental albums uit, zijn laatste, Studio 10, dateert van 2013. Hij begeleidde zichzelf op gitaar in een unieke sobere finger pickin stijl en werd allengs een levende legende, die je als liefhebber gewoon gezien moest hebben.

Eric Taylor kampte al geruime tijd met gezondheidsproblemen, in december werd hij met spoed in het ziekenhuis opgenomen met een longontsteking en vervolgens werd levercirrose vastgesteld. 

Taylor deed regelmatig ons land aan, onderstaande foto werd gemaakt door Ronald Rietman bij zijn laatste optreden bij de Maandag van Van Meurs, op 3 november 2014 in Eindhoven.

Eric Taylor, foto Ronald Rietman
Eric Taylor, 25 september 1949 - 9 maart 2020