Gisteravond is de Amerikaanse liedsmid John Prine overleden. De schrijver van o.a. Sam Stone, Hello In There en Angel From Montgomery was van grote invloed op sterren als Bob Dylan, Bonnie Raitt, Johnny Cash, Tom Petty en Bruce Springsteen. John Prine overleed aan complicaties bij Covid-19 en werd 73 jaar oud.

John Prine werd geboren op 10 oktober 1946 in de Amerikaanse staat Illinois. Hij leert als tiener gitaarspelen en volgt een opleiding aan de Old Town School of Folk Music in Chicago, waar hij eind jaren '60 postbode wordt en een boegbeeld wordt van de folkscene in die stad. Zo wordt hij ontdekt door Kris Kristofferson en in 1971 verschijnt zijn debuutplaat John Prine, waarop onder meer Sam Stone, Hello In There en Angel From Montgomery (dat in 1974 een hit werd voor Bonnie Raitt) staan. Vanaf dan draait zijn carrière enkel nog om muziek. Hij schrijft, zingt, maakt heel wat albums en is in de jaren '80 mede-oprichter van een platenlabel (Oh Boy Records). Door de jaren heen krijgt hij vele bewonderaars in de folk- en countrywereld, maar ook daarbuiten, want veel van zijn nummers worden door anderen (o.a. Carly Simon, Joan Baez, Everly Brothers, Johnny Cash...) opgenomen.

Zijn leven ging niet over een leien dakje, tweemaal werd bij hem kanker vastgesteld en de Europese tour die hij vorig jaar zou doen moest ook om medische redenen afgezegd worden. Wie een optreden van de man bijwoonde was steevast vol lof, over zijn persoonlijkheid en over zijn liedjes die verhalend zijn, eenvoudig, eerlijk en geëngageerd. Hij schreef over heel normale, gewone mensen die je elke dag tegenkomt, waarbij een vleug protest hem niet vreemd was.

John Prine ontving voor zijn muziek diverse prijzen, afgelopen januari mocht hij nog een Lifetime Achievement Award in ontvangst nemen bij de uitreiking van de Grammy's en vorig jaar werd hij opgenomen in de Songwriters Hall of Fame.

In maart werd bij John Prine Covid-19 vastgesteld, de ziekte veroorzaakt door het coronavirus dat de hele wereld in zijn greep houdt. Hij belandde in zijn huidige woonplaats Nashville op de intensive care, waar complicaties ontstonden waardoor hij gisteren overleed.

John Prine
John Prine, 10 oktober 1946 - 7 april 2020