Vandaag bereikte ons het droevige nieuws dat de Bretonse gitarist Jacques Pellen in april is overleden aan de gevolgen van covid-19. Hij maakte o.a. deel uit van 3 Guitares Celtiques, L'Heritage des Celtes en talloze andere projecten. Jacques Pellen is 63 jaar geworden.

Jacques Pellen is geboren in maart 1957 in Brest, als telg uit een muzikale Bretonse familie. Als tiener krijgt hij klassiek gitaarles, maar de Bretonse invloeden doen zich gelden en hij raakt al jong verzeild in die muziekscène. Net als o.a. Dan Ar Braz en Alan Stivell hoort hij tot een lichting muzikanten die de moderne muziek van hún tijd, zoals rock, pop en jazz, combineren met de traditionele Bretonse muziek. Pellen werkt in de jaren '70 onder meer met de Bretonse zanger Mélaine Favennec en harpiste Kristen Noguès.

Later gaat hij onder eigen naam spelen, vormt onder meer een kwartet en in de jaren '90 verschijnt het album Celtic Procession, dat hij maakt met de broers Jacky en Patrick Molard (van een andere bekende Bretonse familie), neemt hij een plaat op met Riccardo del Fra en richt het trio Condaghès op. Pellen speelt ook mee met L'Heritage des Celtes, een project van Dan Ar Braz, met wie hij sinds 2017 opnieuw samenwerkt in het project 3 Guitares Celtiques (met David Er Porh als derde gitarist). Pellen hield ervan om in diverse genres te spelen, zijn muzikale palet ging dan ook van ethnojazz tot klassiek en Bretons-Keltische folk.

Zijn laatste album, A-hed An Aber (aan de oevers van de riviermonding) is verschenen in 2018 en is gelijk zijn eerste werk solo.

In april werd vastgesteld dat hij het virus SARS-CoV-2 had en werd hij opgenomen in het ziekenhuis in Brest, waar hij drie weken later overleed aan de gevolgen van covid-19. Het nieuws werd op Facebook bekend gemaak door zijn neef Ronan Pellen (o.a. Hamon Martin Quintet).

Maarten Decombel (Snaarmaarwaar, Spílar, Naragonia Quartet...) reageerde op Facebook:  "Al sinds ik begon te spelen is hij altijd een lichtend voorbeeld geweest...zijn diepe, open sound en zijn wijde visie maakten hem tot een compleet uniek gitarist. Gelukkig is er zijn muziek..."

Jacques Pellen
Jacques Pellen, maart 1957 - 21 april 2020