Ons bereikte het droevige nieuws dat op 12 juli Judy Dyble is overleden na een lang ziekbed. Zij was in de jaren '60 een van de pioniers in de Engelse folkrockscène en was mede-oprichter en eerste zangeres van Fairport Convention. Zij werd 71 jaar oud.

Judy Dyble werd geboren op 13 februari 1949 in een ziekenhuis in Londen. Midden jaren '60 begon haar muzikale carrière als zangeres. Richard Thompson, Simon Nicol en Ashley Hutchings zaten al in andere (jug-)bands en hadden daar damesvocalen bij nodig, dat leidde ertoe dat ze in 1967 betrokken raakte bij de oprichting van een gloednieuwe band, Fairport Convention. Zij is te horen op het eerste album van de groep, Fairport Convention. Het jaar daarop verliet ze de groep alweer om verder te gaan in voornamelijk pop- en rockbands en begin jaren '70 zei ze de muziek vaarwel om te gaan samenwerken met haar man en zich aan haar gezin te wijden.

Jaren later verscheen ze als gast bij de jaarlijkse reünie van Fairport Convention en nadat ze op het podium had gestaan bij de 30ste verjaardag van de band in 1997 verklaarde ze dat het (tot haar grote opluchting) was alsof de jaren wegvielen en haar passie voor muziek bleek er nog steeds te zijn.

Er volgden nog meer optredens bij jubilea van Fairport en vanaf 2003 sloeg Judy Dyble weer aan het schrijven, ging ze weer optreden en bracht ze bijna elk jaar nog een album uit onder haar eigen naam. In april verscheen nog een live album, Weavings Of A Silver Magic (Live at St. Barnabus Church Cambridge).

Vorig jaar werd bij haar longkanker vastgesteld, aan de gevolgen waarvan de zangeres op 12 juli is overleden.

Judy Dyble
Judy Dyble, 13 februari 1949 – 12 juli 2020