Gisteravond laat bereikte ons het trieste bericht dat de Ierse singer-songwriter Kieran Halpin is overleden. Wie de man zelf niet kende door een optreden van hem of via een of meer van zijn 22 cd's, kende minstens zijn liedjes, die door velen gecoverd werden. Onder meer Ilse Delange, Niamh Parsons, Dolores Keane, The Battlefield Band en John Wright namen nummers van hem op in hun repertoire. Kieran Halpin is 65 jaar geworden.

Kieran Halpin werd op 4 juni 1955 geboren en groeide op in het kleine dorpje Collon nabij Drogheda in County Louth. Als tiener begon hij al gitaar te spelen in clubs en, eenmaal van school af toen hij 18 was, trok hij naar Dublin waar hij zijn kunnen op straat liet horen en bekende muzikanten als Christy Moore en Paul Brady tegen het lijf liep. Dat moet inspiratie opgeleverd hebben, want hij ging zelf liedjes schrijven, was daarin flink productief, maar wist tegelijk een hoge kwaliteit vast te houden. Het levert hem uiteindelijk maar liefst 22 albums, drie songbooks en talloze covers door andere muzikanten op, het meest bekend is hier waarschijnlijk All The Answers door Ilse Delange. Het verhaal gaat dat er op elk moment wel ergens op de wereld een lied van Halpin wordt uitgevoerd.

Zijn liedjes gaan over elk denkbaar onderwerp, zoals natuurlijk liefde, verdriet en vreugde, maar ook actuele problemen waar eenieder op de hele wereld mee te maken krijgt. Daardoor wordt hij ook wel omschreven als een moderne protestzanger.

En natuurlijk liet hij zijn muziek ook graag zelf horen aan het publiek, dus stond hij vaak op het podium van zowel folkclubs als festivals, waarbij hij een reputatie opbouwde als krachtige en gepassioneerde zanger en gitarist.  Ook deed hij regelmatig ons land aan en was vrijwel jaarlijks te zien op minstens een van de bekende folkpodia als de Fookhook in Sevenum, Trouble Tree Folk Concerts in Koudekerk a/d Rijn of in de huiskamers van Folk at Home in Tilburg en Folk In The Lounge in Den Haag.


Kieran Halpin, 4 juni 1955 - 5 oktober 2020