Jo Freya meldde op Facebook het droevige nieuws dat Barry Coope afgelopen weekeinde is overleden. De Engelse folkzanger is wellicht het bekendst van Coope, Boyes & Simpson, maar maakte deel uit van nog veel meer Britse folkprojecten, o.a. Blue Murder, Narthen en als duo met John Tams. Barry Coope werd 67 jaar.

Barry Coope is afkomstig uit het Engelse graafschap Derbyshire. Hij is met name bekend om zijn zang, maar speelt ook keyboard. In de jaren '80 maakte hij deel uit van de folkband Muckram Wakes (waar John Tams ooit mede-oprichter van was) en vanaf 1993 is er met kompanen Jim Boyes en Lester Simpson het trio Coope, Boyes & Simpson. De formatie maakt onder folkliefhebbers furore met hun a capella zang vol sociaal commentaar en prachtige harmonieën. Hun eerste album Funny Old World werd in 1994 Roots Album Of the Year bij Q Magazine. In 2016 verscheen het tiende en laatste studio-album, CODA, A Concluding Event, met liedjes over onder meer vluchtelingen, Irak en klimaatverandering, waarna ze ook hun afscheidstour aankondigen die een jaar later plaatsvindt. Het drietal werkte samen met Chumbawamba op een drietal albums van die band en is ook onderdeel van supergroep Blue Murder, die door de jaren heen bij gelegenheid optrad met naast Coope, Boyes & Simpson (niet noodzakelijkerwijs alledrie tegelijk) ook leden van Swan Arcade, The Watersons en Waterson-Carthy.

Bij onze zuiderburen waren Coope, Boyes & Simpson graag geziene gasten, daar werkten ze ook mee aan diverse Vredesconcerten van Passendale en herdenkingsconcerten rond de eerste wereldoorlog.

Afgelopen jaren vormde Barry Coope een duo met singer-songwriter John Tams (Albion Band, Home Service), waarbij hij naast zijn zang ook zijn vaardigheden op keyboard liet horen, in 2008 ontvingen ze een BBC Radio 2 Folk Award als Best Duo. En hij zat sinds 2012 opnieuw in een supergroep, Narthen, met Jo Freya, Fi Fraser en in eerste instantie Lester Simpson, die inmiddels niet meer toert en vervangen werd door Jim Causley. Coope is blijven optreden tot zijn ziekte hem dat onlangs onmogelijk maakte.

Het nieuws werd op Facebook bekendgemaakt door Jo Freya, die liet weten dat Barry Coope in het bijzijn van zijn naasten is overleden na een kort ziekbed: "He was at home where he wanted to be and was able to spend time with his family and friends and listen to the music he loved."

Onderstaande foto werd gemaakt door Ronald Rietman op 8 juli 2006, bij de jubileumeditie van festival Brosella in Brussel. Op de folkdag was Blue Murder daar een van de optredende bands.

Barry Coope, Brosella 2006, foto Ronald Rietman
Barry Coope, 9 juli 1954 - 6 november 2021