Op social media meldt Eliza Carthy het droevige nieuws dat haar moeder, de legendarische Engelse folkzangeres Norma Waterson, is overleden. Norma is van grote invloed op de Britse folkwereld, eerst met de Watersons, later met echtgenoot Martin Carthy en hun dochter Eliza in o.a. Waterson:Carthy. Norma had al jaren een broze gezondheid en lag met longontsteking in het ziekenhuis waar ze gisteren overleed, ze werd 82 jaar.

Norma Waterson werd op 15 augustus 1939 geboren in de havenstad Kingston Upon Hull in het Engelse graafschap Yorkshire. Ze was de oudste van drie kinderen die al jong wees werden, waarna hun grootmoeder (die verwant was met Ierse Travellers) ze verder grootbracht. De hele familie was muzikaal aangelegd, dus Norma groeide op met zowel de Amerikaanse legerradio als de liedjes die haar moeder en grootmoeder zongen. In Hull begint ook haar muzikale carrière, in de door de familie opgerichte folkclub Folk Union One. 

Met broer Mike, zus Lal en neef John Harrison zingt ze vooral a capella Engelse traditionals, eerst als Mariners, dan als Folksons en uiteindelijk wordt de familienaam ook de groepsnaam, nog voordat ze hun eerste album opnemen. Hun debuut uit 1965, Frost And Fire, wordt door het toonaangevende blad Melody Maker bestempeld als het beste folkalbum van dat jaar. Het handelsmerk van The Watersons is de prachtige meerstemmige samenzang, al zijn de afzonderlijke stemmen ook heel bijzonder. Zo stonden zij aan de wieg van de Britse folkrevival, en tot op de dag van vandaag blijft de familie een van de belangrijkste exponenten van het genre. 

Drie jaar later houden ze het voor gezien en vertrekt Norma naar het Caribische eiland Montserrat om daar als DJ voor de radio te gaan werken. Begin jaren '70 pakken de Watersons de draad weer op, gitarist Martin Carthy (die van Steeleye Span komt) vervangt Harrison en trouwt in 1972 met Norma, die in datzelfde jaar ook te gast is op de plaat Bright Phoebus van zus en broer Lal en Mike Waterson. 

Er verschijnen nog diverse albums van The Watersons en eind jaren '90 begint de solocarrière van Norma Waterson vorm te krijgen, haar titelloze debuut uit 1996 krijgt een nominatie voor de Mercury Prize. Als Lal in 1998 plotseling na een zeer kort ziekbed komt te overlijden ontstaat de formatie Waterson:Carthy, met naast Norma Waterson ook echtgenoot Martin Carthy en dochter Eliza Carthy in de gelederen. Met deze formatie is ze in 2002 te zien op Folkwoods in Eindhoven. 

In 2010 wordt Norma ernstig ziek en hoewel ze daar wel van herstelt blijft haar gezondheid broos en omdat reizen een flinke opgave wordt voor haar treedt ze daarna nog maar zelden op. Dochter Eliza verhuist naar Whitby om haar vader te helpen bij de zorg voor haar moeder. In hun woonplaats Robin Hood's Bay wordt Normafest opgezet, een festival waar Norma Waterson nog wel optreedt, onder meer met dochter Eliza, met wie ze in 2014 het prachtige album Gift uitbrengt.

In 2016 ontvangt Norma Waterson bij de BBC Radio 2 Folk Awards de Lifetime Achievement Award die de  grande dame van de Britse folk onder luid applaus persoonlijk in ontvangst neemt. Een staande ovatie is niet meer dan terecht voor wat zij al sinds de vroege jaren ’60 van de vorige eeuw betekend heeft voor de Britse folk en met name het traditionele lied. 

De coronapandemie zorgde voor veel problemen voor de familie, optreden was nauwelijks mogelijk voor Martin en Eliza, waardoor hun voornaamste bron van inkomsten opdroogde. Eliza zette daarom een crowdfundingsactie op (https://ko-fi.com/elizacarthy), om haar ouders door deze moeilijke tijd heen te helpen. Wie de familie wil steunen kan daar nog doneren.

Naast financiële problemen werd het hele gezin ondanks alle voorzichtigheid die in acht genomen werd toch getroffen door covid en Norma werd met longontsteking opgenomen in het ziekenhuis, waar ze nog een infectie erbij kreeg en haar toestand snel achteruitging. Gistermiddag is ze daar overleden.

Onderstaande foto van Norma Waterson met dochter Eliza Carthy op de achtergrond is gemaakt tijdens haar optreden bij de BBC Radio 2 Folk Awards in de Royal Albert Hall in 2016.

Norma Waterson met Eliza Carthy bij de BBC Radio 2 Folk Awards in 2016

Norma Waterson, 15 augustus 1939 - 30 januari 2022