Via Henk van Duren vernamen wij het droevige nieuws dat de Ierse singer-songwriter Pete St. John is overleden. Hoewel zijn naam hier wellicht wat minder bekend is zal elke liefhebber van Ierse folk enkele nummers van zijn hand kennen. Hij schreef onder meer The Fields of Athenry en (Dublin In) The Rare Ould Times. Pete St. John is 90 jaar oud geworden.

Pete St. John werd geboren als Peter Mooney op 31 januari 1932 in Inchicore, Dublin. Hij werkte een tijdje als electricien voordat hij naar Canada emigreerde. In de late jaren '70 keerde hij terug naar Dublin. Hij speelde gitaar en was actief als muzikant, maar werd het meest bekend om de liedjes van zijn hand die opgenomen werden door anderen. Toen hij in Dublin terugkeerde en zag dat de stad enorm veranderd was schreef hij zijn twee bekendste nummers, The Rare Ould Times en The Fields of Athenry, dat tot op de dag van vandaag vaak gezongen wordt bij Ierse sportwedstrijden. 

Beide nummers werden door talloze andere bands en muzikanten opgenomen, The Rare Ould Times (ook bekend als Dublin In The Rare Old Times of Rare Auld Times) onder meer door The Dublin City Ramblers waarvoor het lied geschreven werd, The Dubliners, Flogging Molly, Damien Dempsey, Paddy Reilly en Danny Doyle, die er in 1978 een nummer een hit mee scoorde in Ierland.

The Fields Of Athenry is te vinden op het repertoire van o.a. Paddy Reilly (die het in 1982 uitbracht en er 72 weken mee in de Ierse hitparade stond), The Dubliners, Dropkick Murphys, The Irish Tenors en Johnny Logan. Het werd ook gebruikt in diverse films, waaronder Dead Poets Society. Daarnaast wordt het lied gezongen bij sportwedstrijden, onder meer bij het in Ierland populaire hurling, rugby en voetbal.

Andere bekende nummers van Pete St. John zijn The Ferryman, voor het eerst uitgebracht in 1985 door Johnny McEvoy en ook op het repertoire van o.a. The Dublin City Ramblers en The Dubliners te vinden en Danny Farrell, eveneens opgenomen door The Dubliners.

Pete St. John overleed op 12 maart in een ziekenhuis in Dublin.


Pete St. John, 31 januari 1932 - 12 maart 2022