Via Geert Oude Weernink ontvingen we het trieste nieuws dat accordeoniste en zangeres Pastelle LeBlanc van het Canadese folktrio Vishtèn is overleden. Ze won diverse prijzen met deze groep, die ze samen met haar tweelingzus heeft opgericht rond de eeuwwisseling. Pastelle LeBlanc is overleden aan de gevolgen van borstkanker, ze werd slechts 42 jaar.

Al in hun jeugd werden de tweelingzussen Pastelle en Emmanuelle LeBlanc omringd door traditionele muziek. Ze groeiden op in het Franstalige Évangéline, de grootste van zes Acadische regio's op Prince Edward Island in het oosten van Canada. Het is een streek die erom bekend staat dat in vrijwel elk huis tenminste een violist of stepdanser woont, een vorm van snel dansen op vioolmuziek die een Europese oorsprong heeft in onder meer Schotland, Frankrijk en Ierland.

Er stond een piano in de keuken en daar vonden vanaf begin jaren '80 'kitchen-party's' plaats, een soort sessies georganiseerd door vader Philippe, waar heel wat muzikanten, met name violisten, samen speelden. Pastelle begon te dansen zodra ze kon lopen (bepaald niet onverdienstelijk, ze won er zelfs prijzen mee) en speelde daarnaast piano en accordeon.

Toen ze gingen studeren merkten de zussen dat de trad scene buiten hun eigen regio veel kleiner was dan ze gewend waren, maar ze ontdekten ook dat de muziek uit Acadia zich in verschillende streken anders had ontwikkeld, zodat er een rijke diversiteit in stijlen was ontstaan. Ze gingen op zoek naar gelijkgestemden om mee samen te spelen, organiseerden zelf sessies thuis en dat was het begin van Vishtèn, waarmee ze al snel op enkele festivals in Franstalig Canada stonden. De naam is ontleend aan een lied dat de zussen leerden van hun vader, die ook muziekleraar was op hun school. Vervolgens ontmoetten ze Pascal Miousse, met wie het gelijk klikte en zo werd Vishtèn een trio.

Al snel wordt de groep opgemerkt, hun passie en liefde voor hun muzikale traditie brengen ze graag naar buiten en leidt ze regelmatig naar het buitenland: de VS, Europa, ook Nederland wordt aangedaan. Het trio brengt daarbij de kitchen-party uit hun thuisland Acadia de wereld in. De muziek is Keltisch, Schots en Iers geïnspireerd en wordt gecombineerd met het typische stepdansen en percussie op houten zitblokken. Een energieke mix van voeten, viool, piano, fluit, bodhran, gitaar, bas en accordeon aangevuld met de nodige dansroffels wordt hun handelsmerk. 

Vanaf 2004 brengt het trio in totaal zes albums uit, als laatste Horizons in 2018. Dat album werd genomineerd in de categorie Traditional Roots Album Of The Year voor de prestigieuze Juno Award en sleepte diverse prijzen in de wacht bij Music PEI, een non-profit organisatie die muzikanten van Prince Edward Island ondersteunt in hun carrière.

In 2020 werd bij Pastelle LeBlanc borstkanker in een vergevorderd stadium geconstateerd. Ze was heel open over deze ziekte en toen bleek dat chemokuren of andere behandelingen niet meer mochten baten ging ze vol goede moed aan de slag met een gezond dieet. Vlak na haar verjaardag in februari maakte ze zelf bekend via social media dat de jongste CT-scans helaas niet de gehoopte uitslag brachten. 

Geert Oude Weernink meldde het trieste nieuws van haar overlijden dit weekend aan Folkforum en voegt toe: "Zelden zag ik zo'n fascinerende en swingende live-act. Prachtige muziek, een mix van Ierse, Schotse en Franstalige (Acadian) tradities."

Pastelle LeBlanc
Pastelle LeBlanc, 1 februari 1980 - 9 april 2022