Vandaag bereikte ons het droevige nieuws dat gitarist en mandolinespeler Dennis Cahill is overleden. Jimmy Keane, een vriend van de familie, maakte dat bekend op de website van Cahill en social media. Hij werd bekend om zijn innovatieve gitaarspel in de Ierse muziek. Hij speelde onder meer als duo met Martin Hayes en in supergroep The Gloaming. Dennis Cahill is 68 jaar oud geworden.

Dennis Cahill werd op 16 juni 1954 geboren in de Amerikaanse stad Chicago, waar zijn Ierse ouders naartoe waren verhuisd vanuit County Kerry. Daar begon hij op zijn negende met gitaarspelen en studeerde hij aan het Chicago Music College. Ook ontmoette hij er in de jaren tachtig van de vorige eeuw de naar Amerika geëmigreerde violist Martin Hayes, met wie hij vervolgens de jazzrock-formatie Midnight Court formeerde waarin ze naar hartelust experimenteerden. Er ontstond een vriendschap en muzikaal partnerschap voor het leven. Met Hayes zou hij namelijk ook een duo vormen waarmee ze in de Ierse traditionele muziek danig wat stof deden opwaaien. 

Want bij elk concert opnieuw wekt het verbazing hoe deze twee muzikanten op een podium, slechts gewapend met akoestisch gitaar en viool, een rijk, vol, eigen en spannend geluid weten te produceren. Alsof er een orkest staat in plaats van dat ene duo. In 1997 verscheen hun debuutalbum The Lonesome Touch.

Dennis Cahill ontwikkelde een geheel eigen stijl van spelen en werd een van de meest gerespecteerde en vooral innovatieve gitaristen in het genre, maar ook op de mandoline wist hij uitstekend zijn weg te vinden. Samen met Hayes speelde hij over de hele wereld, zelfs in het Witte Huis werden ze verwelkomd om op te treden voor president Obama.

En net toen iedereen dacht dat er niks meer te venieuwen viel in de Ierse muziek verscheen in 2014 supergroep The Gloaming ten tonele. Deze Amerikaans-Ierse groep met in de gelederen naast Dennis Cahill en Martin Hayes ook Caoimhin Ó Raghallaigh (viool), Thomas Bartlett (piano) en Iarla Ó Lionáird (zang) weet het publiek te boeien met intensiteit, dynamiek, muzikaliteit en indringende zang. Stuk voor stuk zijn het begaafde muzikanten, samen zijn ze geniaal en maken ze stijldoorbrekende hedendaagse folk. Er verschijnen drie albums van deze groep die stuk voor stuk vol lof ontvangen worden door de critici.

Vandaag maakte collega muzikant en vriend van de familie Jimmy Keane het nieuws bekend dat Dennis Cahill op maandag 20 juni is overleden, omringd door zijn naasten. Er stond een plaat op van Hayes & Cahill, bij het nummer My Love Is In America was er nog een laatste kus van zijn vrouw Mary, waarna zijn leven tot een einde kwam.

In 2016 speelden Hayes & Cahill bij de concertreeks Groeten Uit Oisterwijk in CC Tiliander. Daar maakte Ronald Rietman onderstaande foto:

Dennis Cahill in 2016, foto Ronald Rietman
Dennis Cahill, 16 juni 1954 - 20 juni 2022