De Ierse muzikant en folk-wetenschapper Mick Moloney is plotseling overleden. Hij schreef talloze liner notes bij albums, schreef boeken en maakte zelf muziek, hij maakte diverse albums en werd geïnterviewd voor de BBC serie Bringing It All Back Home, waarvoor hij ook het nummer Kilkelly speelde samen met Jimmy Keane en Robbie O'Connell. Hij speelde afgelopen weekend nog op de Maine Celtic Editions in Belfast in de Amerikaanse staat Maine. Mick Moloney is 77 jaar geworden.

Mick Moloney werd op 15 november 1944 geboren in Limerick in Ierland. Hij groeide op met muziek, leerde traditionele liedjes zingen en gitaar spelen, maar ook mandoline en tenorbanjo. Als tiener luisterde hij naar Amerikaanse folkmuzikanten als The Weavers en Burl Ives. In het naburige County Clare werd veel muziek gemaakt in pubs en die nam hij op om de deunen thuis te kunnen aanleren. In Ierland speelde hij ook in enkele bands: de Emmet Folk Group en The Johnstons, waar hij een jaar of vijf mee toerde.

In 1973 kwam Moloney in Amerika terecht om in Philadelphia aan de University of Pennsylvania te gaan studeren. Folkloristische studies, waarin hij zelfs een doctoraat zou halen. Vanaf die tijd heeft hij zich beziggehouden met de documentatie en promotie van traditionele Ierse muziek en muzikanten, die hij overigens ook graag live presenteerde. Dus werd hij behalve muzikant en wetenschapper ook producer en boeker. Zo haalde hij Ierse muziek uit de pubs en huiskamers en zette de muzikanten op een podium voor publiek. Zodoende werd hij ook de mede-oprichter van de Ierse muziekgroep Green Fields of America.

Moloney bleef vervolgens lesgeven in Ierse muziek en cultuur aan diverse Amerikaanse universiteiten en organiseerde jaarlijkse reizen naar Ierland om het publiek kennis te laten maken met de Ierse folkcultuur. Zowel de Amerikaanse als de Ierse regering hebben hem gelauwerd voor zijn werk, met respectievelijk de National Heritage Award en de Presidential Distinguished Services Award. 

Platenmaatschappijen als Green Linnet, Shanachie, Smithsonian Folkways en Compass Records brachten werk uit van Moloney, die ook nog tientallen albums produceerde en vele liner notes schreef, onder meer bij (heruitgaven van) platen van Tommy Makem & The Clancy Brothers, Eileen Ivers, The Chieftains en diverse compilatie-albums. Die stelde hij vaak ook samen, zo verscheen in 2009 de compilatie If It Wasn't For The Irish And The Jews, waarop nummers staan die geschreven zijn in samenwerkingsverbanden tussen Ierse  en Joodse muzikanten.

Mick Moloney werd ook geïnterviewd in de BBC-reeks Bringing It All Back Home (1990). Op de gelijknamige dubbel-cd staat ook Kilkelly, een nummer van de Amerikaan Peter Jones, hier uitgevoerd door Moloney met Jimmy Keane en Robbie O'Connell. 

Daarnaast schreef hij het boek Far From The Shamrock Shore (2002) over de Ierse immigratie in Amerika. Daar hoort een cd bij waarin het verhaal nog eens duidelijk wordt gemaakt in liedjes over de omstandigheden waaarin immigranten terechtkwamen, de strijd die ze leverden om gelijk behandeld te worden en hoe ze wisten te overleven in de Nieuwe Wereld, maar ook over het succes dat ze boekten en hun nog altijd aanwezige invloed op het Amerikaanse leven en de cultuur.

Mick Moloney bleef tot het eind zijn passie voor Ierse muziek uitdragen en moedigde ook jonge muzikanten aan om te blijven spelen, zo ook afgelopen weekend nog bij de Maine Celtic Editions, een festival in Belfast in de Amerikaanse staat Maine waar hij onder meer met Jimmy Keane speelde.

Mick Moloney
Mick Moloney, 15 november 1944 - 27 juli 2022