Via Facebook bereikte ons het trieste nieuws dat de Britse folkmuzikant Paul Sartin plotseling is overleden. Sartin speelde viool, hobo, cor anglais en schuiffluit, maar was ook een uitstekende zanger. Hij was mede-oprichter van gerenommeerde formaties als Faustus, komisch folkduo Belshazzar’s Feast en folk big band Bellowhead (die diverse BBC Folk Awards in de wacht sleepte). Paul Sartin werd 51 jaar oud. 

Paul Sartin werd geboren op 20 februari 1971 en groeide op in Willesden in de regio Groot-Londen. Hij volgde onderwijs, onder meer op de gespecialiseerde Purcell School for Young Musicians, via de Assisted Placesregeling (waarbij de overheid subsidies verstrekte voor kinderen die de kosten van onafhankelijke scholen niet konden betalen). Muziek zat er bij hem dus al jong in, al was dat in eerste instantie vooral klassiek en non-conformistische (een protestantse stroming in Engeland) kerkmuziek. 

Zijn professionele carrière begint dan ook in zijn tienerjaren met o.a. hobo-recitals, concerten met orkesten en zingen in een kerkkoor, gevolgd door werk voor enkele theatergezelschappen. Met een daarvan toerde hij door het VK en de VS. Daarna kreeg hij een beurs voor zijn muziekstudie aan het Magdalen College van de Universiteit van Oxford door zijn lidmaatschap van het koor daar. Hij had een uitgebreid programma van recitals, reizen, zingen, dirigeren, componeren en opnemen in diverse producties, ook na zijn studie toen hij zich aanmeldde als lekenklerk bij Christ Church Cathedral. Hij maakte deel uit van Men Only en speelde mee op opnamen van Howard Goodall, onder meer op de muziek voor de tv-series Mr. Bean en The Vicar of Dibley.

Ondertussen maakt hij kennis met traditionele muziek, iemand raadt hem aan om naar Jethro Tull te luisteren en zo komt hij ook bij Steeleye Span, Fairport Convention en June Tabor en gaat naar een folk club in het Cecil Sharp House als hij een jaar of 16 is. Daar zingt hij voor het eerst een folknummer voor publiek. Via vrienden bij de Oxford Folk Club wordt hij gestrikt voor zijn eerste band in dat genre. Bij de eerste repetitie ontmoet hij Paul Hutchinson met wie hij al snel het komische folkduo Belshazzar's Feast vormt. Eerst spelen ze vooral op ceilidhs en andere dansavonden, maar hun repertoire breidt zich uit tot een mengeling van kerst-, winter- en meiliedjes, klassieke muziek, pop, variété en traditionele folk. Het duo brengt negen platen uit, waarvan Frost Bites uit 2009 ze een nominatie oplevert als Best duo bij de BBC Radio 2 Folk Awards. Eerder dit jaar hebben ze besloten om er na bijna dertig jaar een punt achter te zetten, in de zomer deed het tweetal nog een afscheidstour. 

Eind jaren '90 is er Dr Faustus, een viertal bestaand uit Paul Sartin, multi-instrumentalist Benji Kirkpatrick, Tim van Eyken (melodeon) en Robert Harbron (concertina). In 2003 verschijnt hun eerste album The First Cut en het jaar daarop krijgt deze band een nominatie voor de Horizon Award (een BBC Radio 2 Folk Award voor beste nieuwe artiest). Nog een jaar later verschijnt een tweede album, maar kort daarna houdt de band het voor gezien. De leden willen zich op andere projecten richten, waaronder Bellowhead, waarvan zowel Sartin als Kirkpatrick mede-oprichters zijn. Overigens besluiten die twee in 2006 weer om de band nieuw leven in te blazen en dan wordt het een trio, Faustus, met Saul Rose op melodeon. Met die formatie worden drie albums uitgebracht, het laatste is Death And Other Animals uit 2016.

Overigens speelt Sartin niet alleen in zijn eigen bands, maar ook op platen van o.a. Martin Carthy, Eliza Carthy, Show of Hands en Ronan Keating, in Made In The Great War, de theatervoorstelling van Sam Sweeney rond een viool met een geschiedenis en hij toert soms met de Remnant Kings (de begeleidingsband van Jon Boden). Alsof dat nog niet genoeg is, is hij ook altijd actief gebleven als componist, arrangeur en docent en in de gemeenschap in North Hampshire waar hij wooonde. Zo is hij onder meer muzikaal leider van The Andover Museum Loft Singers, zet hij een folkclub op poten met een folkmuzikant uit de buurt en is mede-organisator van een benefietconcert vanwege de recente vluchtelingencrisis.

Paul Sartin was ook diverse keren in Nederland te zien, onder meer met folk big band Bellowhead. De band is actief van 2004 tot 2016 en hun album Hedonism (2010) gaat meer dan 60.000 keer over de toonbank, waarmee ze een zilveren plaat krijgen. Sartin maakt vanaf het begin deel uit van de band, die ontstond uit een idee van het folkduo Spiers & Boden. In coronatijd bleek dat de groep nog altijd populair is en brachten ze Reassembled uit, een album met opnames van een livestream die ze tijdens de lockdown in december 2020 deden vanwege het jubileum van Hedonism. In november staat nog een (al deels uitverkochte) tour in Engeland gepland vanwege de tiende verjaardag van het album Broadside.

Tijdens de lockdowns begint Sartin aan een solocarrière, met een programma van liedjes die ooit verzameld zijn onder vrouwelijke leden van zijn familie (hij heeft een masterdiploma van de universiteit van Newcastle voor zijn werk over het leven en de muziek van Edith Sartin, een van de zussen die zo'n honderd liedjes leverden aan een stel verzamelaars in de negentiende eeuw in Dorset). Gisteren plaatste Good Honest Music (boekingsagent voor Paul Sartin, Faustus en Belshazzar's Feast) het nieuws dat Paul Sartin woensdagavond plotseling overleden was op social media, met een berichtje van zijn moeder en zijn drie zoons.

In 2012 speelde Paul Sartin met Bellowhead in Mezz in Breda. Daar maakte Ronald Rietman onderstaande foto.

Paul Sartin
Paul Sartin, 20 februari 1971 - 14 september 2022