Clannad heeft via social media bekendgemaakt dat gitarist Noel Duggan zaterdagavond plotseling is overleden in Donegal. Noel was de tweelingbroer van Pádraig (1949-2016), oom van Máire (Moya), Ciarán en Pól Brennan en een van de mede-oprichters van de Ierse groep. Noel Duggan stond op 11 augustus nog met de band op het podium van het festival Cropredy in het kader van hun Farewell Tour, hij is 73 jaar oud geworden.

Noel Ó Dúgáin (zoals zijn naam luidt in het Gaelic) en zijn tweelingbroer Pádraig werden op 23 januari 1949 geboren in Gweedore in de Ierse County Donegal. Zo rond 1970 richtten de broers samen met neven Ciarán Brennan en Pól Brennan en nicht Máire (Moya) Brennan een folkband op, die destijds vooral in het Gaelic zong. Clann As Dobhar (dat zoiets betekent als ‘familie uit Gweedore’) werd voorgesteld als naam en dat werd samengetrokken tot Clannad. In de loop der tijd maakten diverse familieleden deel uit van de groep, zoals Enya (zus van Moya), die na een paar jaar voor een solocarrière koos. Noel Duggan was zowel een bevlogen gitarist als componist en arrangeur in de band.

Nadat ze in 1973 hun eerste album hadden uitgebracht verwierf Clannad al snel bekendheid in folkkringen, wereldwijde roem volgde met Theme From Harry's Game. Met dat lied werden ze in diverse landen de eerste band die in de hitlijsten belandde met een in het Gaelic gezongen lied. Ze maakten meer filmmuziek en nog diverse succesvolle platen, maar na Landmark (1998) werd een pauze ingelast tot 2011. De oorspronkelijke leden van de band gingen weer samenspelen en het laatste studio-album, Nádúr, verscheen in 2013. Door de jaren heen verzamelde de band talloze nominaties en prijzen, zo wonnen ze een Grammy voor beste New Age Album voor Landmark en een BAFTA Award voor de muziek bij de tv-serie Robin of Sherwood.

Buiten Clannad om werden ook andere projecten ondernomen, de broers Duggan maakten als The Duggans & Friends het album Rubicon (2005) en toerden mee met Norland Wind, een project van de Duitse harpspeler Thomas Loefke.

Na het overlijden van Pádraig Duggan in 2016 vond de band het welletjes en besloot om het 50-jarig bestaan in 2020 te vieren met nog een laatste wereldtoernee onder de naam In A Lifetime - Farewell Tour. Het coronavirus gooide al na enkele concerten roet in het eten, dus werd het resterende deel uiteindelijk zo'n twee jaar uitgesteld. Afgelopen april werd ook ons land aangedaan voor enkele concerten. Vanwege de sterk opgelopen kosten door de huidige energiecrisis zag de groep zich genoodzaakt om de tour die nog gepland stond in de VS in september en oktober af te zeggen, waardoor het laatste concert in de Farewell Tour op 11 augustus gespeeld werd tijdens de Fairport Cropredy Convention, een festival rond de jaarlijkse reünie van Fairport Convention. Het enige concert dat nog op de agenda van Clannad staat is de afsluiting van de tour in Dublin in december dit jaar. Of dat zal doorgaan en in welke vorm dat dan zal zijn is nog niet duidelijk. 

Ierse media melden dat Noel Duggan zaterdagavond op stap was met vrienden toen hij plotseling onwel werd en overleed.

Noel Duggan, 23 januari 1949 - 15 oktober 2022