Via Henk van Duren vernamen wij het droevige bericht dat de Ierse accordeonist en zanger Seamus Begley plotseling is overleden op 9 januari. Op social media stromen de reacties van collega's en bewondderaars als Sharon Shannon en Tim Edey binnen. Seamus Begley, ook wel bekend als The Bold Kerryman, is 73 jaar geworden.

Seamus Begley (Ierse naam: Séamus Ó Beaglaoich) werd op 26 augustus 1949 geboren in Baile na bPoc (Ballynabuck) op het schiereiland Dingle in County Kerry. De plaats waar hij zijn hele leven bleef wonen valt onder Gaeltacht (gebieden in Ierland waar Iers de hoofdtaal is). Hij groeide op in een gezin van negen kinderen en muzikale invloeden kreeg hij met de paplepel ingegoten, er werd volop gezongen en zijn vader was, naast eigenaar van een danszaal, ook accordeonist. 

Seamus Begley begon als tiener accordeon (of 'box' zoals de Ieren dat noemen) te spelen bij ceilis en bracht al in 1973 zijn eerste plaat uit met zijn zus Máire, An Ciarraíoch Mallaithe (The Cursed Kerryman). Zijn weg naar wereldroem begon door zijn samenwerking met gitarist Steve Cooney, met wie hij eind jaren '80 van de vorige eeuw op het grote Glastonbury Festival speelde. Daarna volgden projecten en optredens met onder meer Jim Murray, Téada, Mary Black, Mike Scott, Donal Lunny, The Chieftains (hij is te gast in The Dingle Set op het album Water From The Well uit 2000), Damien Dempsey en Tim Edey, met wie hij het album Disgrace Notes (2010) maakte.

Hoewel hij ook viool speelde is Begley vooral bekend geworden door zijn ritmische accordeonspel en zijn zang. Medemuzikanten roemen naast zijn vakkundigheid op de 'box' ook zijn charisma, prachtige stem, natuurlijke manier van optreden en zijn gevoel voor humor. 

In 2023 zou Seamus Begley op het hoofdpodium van Wickham Folk Festival gaan spelen en in januari stonden nog opnames gepland voor een documentaire over zijn leven, die hij zou gaan maken met ITMA (Irish Traditional Music Archive). Plannen waren er genoeg, maar het mocht niet zo zijn. Hij werd een paar weken geleden in het ziekenhuis opgenomen met een hartaanval, vermoedelijk is hij aan de gevolgen daarvan overleden.

Sharon Shannon noemt hem een tweede vader en heeft het over de kracht van zijn muziek. Volgens Mike Scott van The Waterboys was hij de beste van alle Ierse muzikanten en was hij misschien wel de mooiste zanger die hij ooit hoorde. Donal Lunny omschrijft Begley als 'larger than life' en zegt dat zijn dood een grote leegte achterlaat in de wereld van de traditionele muziek. Tim Edey schrijft een eerbetoon aan hem op Facebook, waarin hij zich een optreden herinnert van Begley met Steve Cooney in de jaren '90. Het was de eeerste keer dat hij Begley zag en hij meldt dat het tot op de dag van vandaag het beste optreden en de beste muziek is die hij ooit hoorde.


Seamus Begley
Seamus Begley, 26 augustus 1949 - 9 januari 2023