Op zijn geliefde Vlieland is afgelopen vrijdag Ger Lamerus overleden. Ger was meer dan veertig jaar actief als kunstenaar maar is het meest bekend als muzikant in verschillende Friese folkbands. Hij maakte deel uit van onder meer Kalis, Irish Stew en Drijfhout. Ger Lamerus is 76 jaar geworden.

In de beginjaren ’80 richtte Ger Lamerus samen met Gerard Nijborg, Paul IJsseldijk, Gjalt Bosma en John Brekelmans de groep Kalis op, een band die zich richtte op folk, gospel en oldtime country. Deze akoestische versie van Kalis maakte in 1986 een eerste elpee, in 1988 gevolgd door een eerste cd: Kalis live

In 1998 kwam hij bij de populaire Leeuwarder folkband Irish Stew. Na het overlijden van Irish Stew mede-oprichter Jos Hollander in 2002 werd de rol van Ger Lamerus groter. Met Irish Stew trad Lamerus veelvuldig op in binnen- en buitenland. Naast de vele optredens in Nederland waren tournees naar Frankrijk, Denemarken, Polen en Duitsland geen uitzondering. “Hoogtepunten in onze muzikale carrière”, blikt mede-oprichter Johan Juckers terug. “Het was een feest om Ger erbij te hebben. Als muzikant met een markante stem, een neus voor fijne liederen, maar zeker ook om zijn droge humor. En dat was ook wel nodig wanneer we weer eens met een defect busje langs de Duitse Autobahn stonden”.

Als natuurliefhebber en kunstenaar ging een grote wens in vervulling toen Ger de mogelijkheid kreeg om op het Waddeneiland Vlieland te gaan wonen. Op Vlieland richtte Ger in de jaren '90 Drijfhout op, en vanaf 2004 kreeg deze formatie zijn meest bekende samenstelling als duo met Nils Koster. Deze muziekdocent van Vlieland en Ger hadden een speciale klik met elkaar gekregen toen ze samen in Irish Stew speelden en besloten hun krachten te bundelen. Drijfhout bracht liederen over de zee, het harde leven aan boord van de zeilschepen en het jutten aan de kusten. Oude teksten werden opgeduikeld, seashanties en andere zeemansliederen werden onder het stof weg gehaald. Als duo maakte Drijfhout een tiental cd’s met folk en muziek over de zee. Ger schreef in de loop der jaren een groot aantal eigen liederen en melodieën. Menig trekzakspeler zal een evergreen als Siep Schuil kennen. 

Nadat Irish Stew stopte, ging alle aandacht naar de bezigheden met Drijfhout. Iedereen die Vlieland wel eens bezocht heeft, zal ongetwijfeld dit sympathieke duo gehoord hebben, want Drijfhout speelde letterlijk overal op dit Waddeneiland, maar vooral in het gezellige kleine theater van Vlieland, Podium Vlieland. Speciaal voor dit podium maakte Drijfhout jaarlijks een muziektheaterstuk met muziek en verhalen over het eiland. 

In 2019 kreeg Ger te maken met lichamelijk ongemak. Om hem enigszins te ontlasten werd het duo Drijfhout uitgebreid met Jan Willem Cupido. Als trio heeft Drijfhout nog een aantal concerten gedaan tot corona dit verder onmogelijk maakte. In 2021 bleek dat de conditie van Ger dusdanig achteruit was gegaan, dat optreden helaas niet meer mogelijk was. Drijfhout ging noodgedwongen weer verder als duo. 

Met het overlijden van Ger Lamerus verliest Vlieland en de Friese muziekwereld een markante, muzikale en humorvolle persoonlijkheid die door velen zal worden gemist. 

Ger Lamerus 02-04-1946 - 20-01-2023
Ger Lamerus, 2 april 1946 - 20 januari 2023