Vanmiddag werd bekend dat de Belgische zanger, gitarist en pianist Tom Pintens is overleden aan de gevolgen van darmkanker. Hij maakte deel uit van onder meer Roosbeef, Zita Swoon en Het Zesde Metaal, maar was ook solo en als producer actief. Tom Pintens is 48 jaar oud geworden.

Tom Pintens werd op 14 november 1974 geboren in Antwerpen. Hij is in 1990 als pianist van 15 jaar te gast in het BRT-programma Tenuto, dat een podium gaf aan jonge muzikanten. Op dat moment weet hij nog niet of hij verder wil op piano, of op klarinet, een ander instrument dat hij bespeelt. Hij volgt een opleiding aan het conservatorium in Antwerpen en richt begin jaren '90 zijn eerste band op, Flowers For Breakfast. In 1994 ontmoet hij Stef Kamil Carlens en gaat in diens A Beatband spelen, die band wordt later Moodog Jr. en uiteindelijk Zita Swoon. De keuze is gemaakt: hij speelt toetsen en gitaar.

Eind jaren '90 gaat hij deel uitmaken van Think Of One, waarin heel veel verschillende muziekstijlen (o.a. jazz, folk en rock) samenkomen. Als Zita Swoon even op non-actief staat maakt hij een album met de band 2000 Monkeys, hij schrijft alle nummers daarop. Die zijn in het Engels, maar later gaat hij intieme melodieuze liedjes maken in zijn moerstaal die hij uitbrengt onder zijn eigen naam op een drietal albums. Zijn toenmalige partner Ellen Schoenaerts schreef veel teksten voor hem. In Charleroi is uit dit werk zijn bekendste nummer.

Vanaf 2012 maakt Pintens deel uit van Het Zesde Metaal, de band rond zanger Wannes Capelle, die in het Westvlaams furore maakt. Zij reageren op social media: "Wij blijven verslagen achter, maar zijn dankbaar voor de hemelse muziek die hij ons heeft gegeven tot de laatste snik, de passie die hij met ons deelde, zijn humor die alles lichter maakte, zijn eeuwig opgewekte krullen en zijn vermogen om met één oogwenk een heel orkest aan te sturen." Met Het Zesde Metaal maakt hij de albums Ploegsteert, Nie Voe Kinders, Calais en Skepsels.

Maar hij produceert ook, onder meer Plaktang (2004) van de damesgroep Maskesmachine, enkele tracks van Laïs (op de single Qui A Tué Grand'maman en het album Documenta uit 2006) en het debuutalbum van Roosbeef, de band rond de getalenteerde jonge singer-songwriter Roos Rebergen. Op Ze Willen Wel Je Hond Aaien Maar Niet Met Je Praten (2008) is Pintens naast producer gastmuzikant, later wordt hij een vast lid van de band. Ook het meest recente album van de groep, Zomer In Nederland heeft hij mee gemaakt en begin dit jaar speelde hij mee bij de concerten om de plaat aan het publiek voor te stellen.

Tenslotte is er nog de band ELDERS, in samenwerking met zijn huidige partner Laurence Roothooft. Ze maken Engelstalige elektronische popmuziek met zang, bedwelmende synths, beats en gitaar. In 2020 verscheen de eerste single.

Naast al het voorgaande schrijft Pintens ook veel muziek voor film en theater, werkt hij met o.a. dEUS en Spinvis en is hij een muzikale mentor voor de Belgische muzikant Tamino.

In juni vertelde hij in de Belgische krant Het Nieuwsblad dat hij ongeneeslijk ziek was. In het voorjaar van 2022 bleek dat hij darmkanker had met uitzaaiingen in lever en longen. Hij onderging chemotherapie, maar genezing bleek uiteindelijk niet mogelijk. Tom Pintens laat zijn partner Laurence Roothooft, hun zoon en een zoon uit zijn eerdere relatie achter.

Onderstaande foto werd gemaakt door Ronald Rietman bij het optreden van Het Zesde Metaal in de Paterskerk in Eindhoven in 2021.


Tom Pintens, 14 november 1974 - 4 augustus 2023