Schrijver Peter van der Velde overleden

In zijn woonplaats Roderwolde is zaterdag na een lang ziekbed Peter van der Velde op 85-jarige leeftijd overleden. Hij werd bekend als schrijver van korte verhalen, gedichten, cabaretteksten en liedjes. Tevens was hij oprichter van cabaretgroep De Bekketrekkers.

Van der Velde werd in 1918 in Vlagtwedde geboren, maar verhuisde reeds op 3-jarige leeftijd naar Roden, de plaats waar hij onderwijzer en schoolhoofd werd. In 1940 publiceerde hij zijn eerste gedichten, in de Leekster Courant. Datzelfde jaar richtte hij het Bonte Bitse Cabaret op, vernoemd naar een beekje in Roden.

Na de oorlog bracht Van der Velde met De Bekketrekkers avondvullende programma's met eigen liedjes en schetsjes, voornamelijk in het Drents. Daarnaast publiceerde hij gedichten in Maandblad Drenthe. Voor Oeze Volk schreef hij samen met Hans Heytink een feuilleton in brieven.

Opvallend aan Van der Velde was, dat hij zich zowel in Drenthe als in Groningen inzette voor de streektaal. Hij schreef voor Roet (als Bastiaan Brobbel) en voor Krödde (als Wietske Knorringa). Zijn bekendste werk werd in 1986 verzameld in de bundel Wilwaark, die in 2001 een herziene heruitgave beleefde als Winter op de paaizermao.

In 1986 verscheen tevens het album Noordenveld. Leid'ies oet Noord-Drenthe, een verzameling nummers die hij jarenlang - samen met zijn vrouw Alke - voor het publiek had uitgevoerd. In hetzelfde jaar werd hij voor zijn inzet voor de streekcultuur benoemd tot ereburger van de gemeente Roden.

De bescheiden Peter van der Velde - zijn gedichten noemde hij steevast gedichies - leverde een bijdrage aan de Drentse taal door zich hard te maken voor een erkende en eenduidige spelling. Hij was een schrijver met een grote liefde voor het kleine gebaar; zijn werk werd gekenmerkt door onschuldige humor en vertederende melancholie.

Henk Scholte