Overleden Warran Zevon benaderde
de dood met donkere humor

De Amerikaanse singer-songwriter Warren Zevon is op 56-jarige leeftijd overleden. In september vorig jaar kondigde Zevon, een verstokte roker, al aan dat hij aan longkanker leed en nog maar enkele maanden te leven had. Zevon stond bekend als een van de meest originele en gevatte singer-songwriters die in de jaren '70 in Los Angeles hun carrière begonnen.
De dood was in veel van zijn liedjes een belangrijk thema, dat hij met donkere humor aansneed. Luister maar eens naar nummers als Life'll Kill Ya, I'll Sleep When I'm Dead en Things To Do In Denver When You're Dead.
"Het besef van de dood en de angst voor de dood voeden mijn bestaan. Het is een veilige, enigszins opgewekte manier om ermee om te gaan", zei Zevon daarover in 1990. En onlangs met de dood in de ogen: "Ik koos een bepaald pad en leefde zoals Jim Morrison. Maar ik leefde dertig jaar langer. Je maakt keuzes en je moet leren leven met de gevolgen."

Werewolves in Londen
In het begin van zijn carrière verdiende hij in de zestiger jaren zijn geld met het componeren van reclamedeuntjes. Later werd hij pianist en bandleider van de Everly Brothers. Zijn eerste solo-album in 1969, Wanted - Dead or Alive flopte, maar in de jaren '70 rees zijn ster toen hij een aantal populaire liedjes schreef voor onder anderen Linda Ronstadt. De daaropvolgende solo-albums Warren Zevon (1976) en Excitable Boy (1978) bezorgden hem een reputatie van politieke incorrectheid die hij voor de rest van zijn carrière zou koesteren. De hit Werewolves in Londen van het album Excitable Boy leverde hem zijn grootste bekendheid.

Toen vorig jaar kanker bij hem geconstateerd werd, besloot hij nog één cd te maken. Hij zag inderdaad kans het album The Wind op te nemen. In augustus was de release en de cd bereikte de zestiende plaats op de Billboard-hitlijst, zijn hoogste notering sinds jaren. Hoewel hij nooit echt doorbrak bij het grote publiek, werd zijn talent wel erkend door generatiegenoten als Bruce Springsteen, Don Henley (The Eagles), Jackson Browne en Ry Cooder, die ook zijn te horen op Zevons laatste album.