Peter Koene stuurde ons het droevige bericht dat folkmuzikant Bert Aalbers (o.a. Foo Foo Band en Crackerhash) gisteravond is gestorven aan de gevolgen van kanker. Hij schreef ook het volgende in memoriam: 

Dinsdagavond 20 februari 2007 is één van mijn beste muzikale vrienden en FooFooBand-maatje Bert Aalbers overleden.

Bert wist sinds begin van dit jaar dat hij aan een niet meer te behandelen vorm van kanker leed. Na een kortstondige ziekenhuisopname heeft hij de laatste weken weer thuis doorgebracht, waar hij al zijn familie en vrienden nog heeft kunnen ontvangen.
Eén van Bert's laatste wensen was, dat zijn op stapel staande deunenboek op tijd van de drukker zou komen. Door extra inspanningen van Bernard Kleikamp is dit gelukt. Vorige week hebben wij het eerste exemplaar van Paard van Marken, tijdens een feestelijke en tegelijk emotionele bijeenkomst, aan Bert kunnen overhandigen. We hebben nog veel muziek gemaakt, waarbij ook Bert zélf nog één maal de accordeon ter hand nam en heeft meegezongen.  Daarna is zijn toestand in snel tempo verslechterd, tot hij op 20 februari in alle rust is ingeslapen.

Bert Aalbers was sinds het eerste uur een prominente figuur in de Nederlandse folkrevival. Van  1968 tot 2004 maakte hij deel uit van de roemruchte groep Crackerhash, die aanvankelijk furore maakte met prachtige, meerstemmige Engelse folk, geïnspireerd door groepen als The Watersons en English Tapestry. Mede door hun sterke en humoristische podiumpresentatie werd Crackerhash al snel één van de populairste Nederlandse formaties. De groep bestond naast Bert uit zijn zus Ineke en Paul Rullmann, later sloten Jan Haringhuizen en Jos Koning zich aan.

Vanaf 1983 gooide Crackerhash het over een andere boeg. Aanvankelijk als duo, later aangevuld met bassist Peter van Rijsbergen, brengt de groep voortaan zelfgeschreven Nederlandstalig materiaal, waarbij Bert zich als een vakkundig tekstschrijver en componist ontpopt. Volmaakt, De Amstel en Lang leve de natuur zijn slechts enkele pareltjes uit die tijd.  Intussen verdiende Bert, met folk én andere muziek, zijn brood als entertainer, niet alleen op feesten en partijen, maar met name ook op de zogenaamde "bruine vloot". Hieruit ontstond een langdurige samenwerking in Triton met Peter van Rijsbergen en Anja Nieuwkoop en in Brandaris met Jos Koning. Met Jos en Peer van den Burgh verzorgde hij tevens, als trio Windkracht Acht, geruime tijd schoolconcerten met maritieme muziek.

foo foo band
Foo Foo Band, met Bert Aalbers op accordeon

Bert's liefde voor de zeilvaart en de bijbehorende liederen en muziek, die ook in het oorspronkelijke  Crackerhash al zo'n voorname plaats innamen, bracht hem er medio jaren '90 toe om de Foo Foo Band op te richten. Ik heb de eer gehad om in de tweede versie van deze band te participeren en om samen met Bert onderzoek te verrichten en programma's te schrijven, zoals Heren van zes weken, over het zeemansleven ten tijde van de VOC.

De vele deuntjes die Bert schreef liggend voor zijn tentje op Vlieland of uitrustend van een lange fietstocht in Ierland of Frankrijk, zijn gedeeltelijk gebundeld in het boek Paard van Marken en een aantal daarvan zijn te beluisteren op de gelijknamige CD. Bert heeft, met name in SVN verband, heel wat amateur muzikanten geleerd hoe ze zelf muziekjes kunnen schrijven. En niet in het minst omdat hij tijdens die cursusweekends altijd de gedreven en gezellige gangmaker was, zal men hem ook daar ontzettend gaan missen.
Bert Aalbers is 63 jaar geworden.

Peter Koene

Bert Aalbers wordt a.s. maandag, 26 februari, om 13 uur begraven op de Nieuwe Ooster Begraafplaats in Amsterdam.

Dit bericht en een uitgebreide biografie van de Foo Foo Band zijn te lezen op www.peterkoene.org.