Voor het eerst in zijn 10-jarig bestaan keert WOMEX, de internationale organisatie achter de grote jaarlijkse wereldmuziekbeurzen, twee WOMEX-awards uit, een voor een artiest en een voor een educatieve instelling. Die voor de educatieve instelling ging onlangs naar de Folkmuziekafdeling van de Sibelius Academy in Helsinki. Die voor de artiest is nu toegekend aan de Hongaarse folkband Muzsikás.

Muzsikás (Hongaars voor ‘dorpsmuzikanten') is in 1973 opgericht door Peter Éri (altviool). Éri is musicoloog en studeerde volksmuziek aan de universiteit van Boedapest. Hij specialiseerde zich met Muzsikás in traditionele Transsylvaanse muziek, gaande van Joodse Transsylvaanse muziek, Siberische muziek tot dansbare folk.

Al tijdens zijn studie trok Éri met opname-apparatuur naar de dorpen, om de traditionele dorpsorkestjes op te nemen en hun speelwijze te leren. Hij componeerde ook eigen muziek. Stilistisch heeft de muziek van Muzsikás niets gemeen met de Hongaarse zigeunerstijl, maar gaat die verder terug naar de wortels van de Hongaarse volksmuziek die voor componisten als Béla Bartok en Zoltán Kodály een inspiratiebron vormde.

muzsikas, foto bela casa
Muzsikás

Peter Éri bespeelt behalve altviool ook kontra (bugarija), madoline en fluiten. Verder bestaat Muzsikás uit: Mih'ly Sipos (viool), László Porteleki (viool, koboz, zang) en Dániel Hamar (contrabas, gardon, percussie en cymbalon).  

Succesvol was de veelvuldige samenwerking met de Hongaarse folkzangeres  Márta Sebestyén. Vanaf 1978 toerde de groep al door Europa en zette de Hongaarse folk in de internationale schijnwerpers. Al snel stond Muzsikás op festivals in de VS, Japan, Australië, Nieuw Zeeland, Hong Kong, Singapore en Taiwan. WOMEX noemt de groep dan ook ‘the foremost ambassadors for music from Hungary, with a special emphasis on music from Transylvania'.
Op het Sziget Festival (nog tot 18/8 in Hongarije) zei wereldmuziek-promotor Csaba Lokös over de award-winnaars: "Without Muzsikás, the Hungarian "táncház (dancehouse)" movement, the special Hungarian klezmer-revival and the bridge between Hungarian folk music and Béla Bartók's work would not exist."

Muzsikás nam een tiental albums op. In hun 35-jarige loopbaan stond de groep geregeld op het podium met grootheden uit de klassieke muziek, van solisten tot koren en symfonische orkesten. Eerdaags gaat Muzsikás bijvoorbeeld op tournee met de Hongaarse pianist én Bela Bartok-kenner Kende Levente. Ze doen daarbij voor zover bekend niet ons land aan, maar wel twee keer België: 7/9 in De Singel in Antwerpen en 24/10 in de Concertzaal van Mechelen.

Zie ook www.womex.com en www.muzsikas.hu.