-door Assie Aukes-
Vertegenwoordigers van negen folkpodia uit alle hoeken van ons land waren afgelopen zondag ingegaan op de uitnodiging van GUO-voorman Jos Creusen uit Oisterwijk om eens van gedachten te wisselen over een mogelijke samenwerking van de clubs en theaters die regelmatig folkconcerten programmeren.

Programmeurs van zo'n  vijf podia konden zondag 24 augustus niet aanwezig zijn maar zijn zeer zeker geïnteresseerd in het initiatief. Zoals al eerder geschreven is de aanleiding hiervan een slinkend aanbod van interessante bands en artiesten. Door de grote belangstelling voor met name Ierse folk, zijn de vraagprijzen van bands en artiesten de laatste jaren behoorlijk gestegen. Voor kleine podia is het moeilijk om die trend financieel te kunnen volgen. Nieuwe bands komen maar mondjesmaat aan de bak omdat het aantal promotors de laatste jaren danig is uitgedund. Gevolg hiervan is een verschraling van het aanbod in de clubs, traditiegetrouw vaak de bron van aankomend talent.
Het idee achter de samenwerking is vooral om veelbelovende artiesten en bands een behoorlijk aantal optredens in Nederland te kunnen garanderen tegen gages die voor ieder podium op te brengen zijn en toch ook voor artiesten interessant zijn. Daarnaast wil het collectief ook proberen om gevestigde namen, die Nederland in het verleden nauwelijks aandeden, te strikken voor een tournee.

Gesproken is over frequentie, gages, persoonlijke voorkeuren, persoonlijke omstandigheden en verdere mogelijk- en onmogelijkheden. Er is uitgebreid gesproken over de artiesten die een ieder graag op zijn of haar podium zou willen zien. Voor een aantal bands bleek de interesse zo groot dat besloten werd om deze artiesten te benaderen voor een eventuele tournee in het seizoen 2009 - 2010. Eventuele resultaten moeten voor begin oktober teruggekoppeld worden, want in die maand start het boeken voor het nieuwe seizoen voor veel podia al weer.

Alle deelnemers hebben dit overleg als zinnig ervaren en zijn optimistisch over de uitkomsten hiervan. Afhankelijk van die uitkomsten zal eventueel een vervolgoverleg gepland worden.
Podia die niet aanwezig waren en toch graag mee willen doen, kunnen altijd nog aanhaken. Hiervoor volstaat een mailtje naar Jos Creusen (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.) of een telefoontje naar 013 - 5210175.