Zoals elk jaar heeft wereldmuziekbeurs WOMEX, die dit jaar plaatsvindt van 29 oktober t/m 2 november in de Spaanse stad Sevilla, aandacht voor een centraal thema. Dit jaar is dat Galicië, en er zijn dan ook optredens gepland van Mutenrohi, Narf en Xosé Manuel Budiño. Door visaproblemen kan de Congolese groep Staff Benda Bilili helaas niet optreden, zij worden vervangen door Eneida Marta (Guinee-Bissau/Portugal).

Visa-problemen leiden er vaker toe dat Afrikaanse muzikanten niet in Europa op kunnen treden. Wie iets wil zien van Staff Benda Bilili, een groep die geheel bestaat uit gehandicapte mensen, kan hier een video trailer bekijken.

Eneida Marta is afkomstig uit het Afrikaanse Guinee-Bissau, maar verhuisde als kind al naar Portugal, waar ze de muziek van haar vader uit Kaapverdië en die uit haar geboorteland samen liet smelten met de lusofone muzikale traditie in een eigentijdse Afro-Europese mix. Zij staat donderdag 30 oktober 2008 om 22:15 op het podium van Paviljoen 1 aan het Plaza de España in Sevilla. Over de visaproblemen wordt tijdens WOMEX internationaal overleg gevoerd. Ook de Europese Commissie komt naar Sevilla voor een ontmoeting met de muziekindustrie, zij gaan praten over het versterken van de muzieksector in ontwikkelingslanden.

29 oktober - 2 november 2008 WOMEX in Sevilla (ES)

Voor meer info over deze grote jaarlijkse wereldmuziekbeurs zie: www.womex.com.