Afgelopen weekeinde zijn muzikante Eva Schampaert en archeoloog Bas Bogaerts vanuit het Belgische Gent vertrokken om slaapliedjes op te gaan nemen. Vier maanden lang gaan zij langs het Middellandse Zeegebied op zoek naar deze traditionele liedjes, vanaf september doen ze dat in Vlaanderen. Het publiek kan meehelpen.

Op de website slaapkindjeslaap.be staat informatie over het doel van de reis, het verzamelen van slaapliedjes en zullen de opgenomen stukken gedurende de reis worden geplaatst. Schampaert en Bogaerts hebben al gemerkt dat deze in Vlaaderen aan het verdwijnen zijn. Om nog zoveel mogelijk te weten te komen over welke liedjes nog bekend zijn (behalve Slaap Kindje Slaap) doen ze ook een beroep op het publiek, dat eigen versjes kan inzingen en uploaden op deze site. Na afloop van hun reis zal een boek plus cd verschijnen met materiaal dat ze vergaard zullen hebben. In 2010 hopen ze het project daarmee te kunnen afonden.

In De Morgen vertelde Bas Bogaerts dat het een stille droom van de twee is om een soort oerslaaplied te ontdekken. Of dat bestaat, weten ze nog niet, maar in Spanje zou er bijvoorbeeld een slaapliedje bestaan op dezelfde melodie als Slaap kindje slaap.