Afgelopen zondag won new-folk groep Mama Roux de tweede prijs op het internationale straatfestival Buitenkans in Enschede. Hoe kan een folkgroep 48 jongleurs, acrobaten en mimespelers voorbij streven? Het "Meesleeptheater" is het geheim. Dit is een klassieke caravan, omgebouwd tot minitheater waar band en publiek samen in gaan voor miniconcerten.

Het grotendeels eigen repertoire van Mama Roux kenmerkt zich door het verhalende en het geluid van folk, maar wordt gebracht met de ironie van de kleinkunst en de snik van de smartlap.
Schouder aan schouder kijkt het publiek vanaf de gebloemde banken naar het podiumgedeelte, waar zich maar liefst drie zangeressen, een accordeonist en een contrabassist bevinden: Mama Roux. De band geeft een akoestisch miniconcert van drie liedjes. Van het concert des levens krijgt echter niemand een program. Bij de limonade wordt de koektrommel gepresenteerd, waaruit het publiek de nummertjes mag trekken uit het totale repertoire. De titel die getrokken wordt, onthult natuurlijk iets over de trekker... Wie durft? Met honger naar meer komt men na een kwartier de kampeerwagen uit om plaats te maken voor vers, nieuwsgierig publiek. De koek blijkt gelukkig nog lang niet op.

Een filmpje van bovenstaand tafereel is te vinden op: www.mama-roux.nl/meesleeptheater.html.