Sinds 1999 wordt de WOMEX Award uitgereikt aan muzikanten op het gebied van wereldmuziek. Er wordt gelet op muzikaliteit, maar ook op sociaal belang, politieke invloed, commercieel succes of een heel oeuvre. Dit jaar gaat de prijs naar Staff Benda Bilili uit Congo. Zij zullen op 1 november optreden bij de uitreiking in Kopenhagen.

Wereldmuziekbeurs WOMEX vindt in 2009 plaats van 28 oktober tot 1 november in de Deense hoofdstad Kopenhagen. Allerlei professionals op het gebied van folk, roots en wereldmuziek ontmoeten elkaar daar en er zijn diverse optredens gepland. Sinds vorig jaar worden er twee WOMEX Awards uitgereikt, een voor een educatieve instelling en een voor muziek. Deze prijs gaat in 2009 naar Staff Benda Bilili, de Congolese groep die geheel uit gehandicapten bestaat en vorig jaar door visaproblemen niet kon optreden op de WOMEX beurs.

staff benda bilili
Staff Benda Bilili

Hoewel de band al enkele jaren bestaat kwam pas dit jaar hun debuut-cd uit. Oprichters Papa Ricky en Coco Ngambali besloten lang geleden dat een handicap in je hoofd zit en dus gaaat Staff Benda Bilili (dat zoiets betekent als de Kijk Verder Band) vooral over de weigering om medelijden met jezelf te hebben. De meeste leden zijn getroffen door polio en hebben te kampen met flink wat vooroordelen in de Afrikaanse maatschappij. Jarenlang gingen deze straatmuzikanten in alle anonimiteit langs sjieke restaurants in Kinshasa, om een paar centime te verdienen met hun spel en de verkoop van sigaretten. Een ontmoeting met twee Franse filmmakers leidde tot een platencontract en de verschijning van hun cd Très Très Fort begin 2009.

Enkele citaten uit recensies van Très Très Fort:

Karel Beckmans (Noordhollands Dagblad):
...Staff Benda Bilili, de rolstoelbrigade uit Kinshasa van daklozen met polio of ander lichamelijk handicap, is 'on the road'. En die weg leidt ongetwijfeld naar de top. De eerste cd van het straatorkest, 'Très très fort', is een ronkend argument nu al reikhalzend uit te zien naar de tournee van deze band komend najaar...

Gijsbert Kamer (Volkskrant):
...Wat een prachtige muziek: de stemmen en de gitaren klinken bezwerend en hypnotiserend, precies wat ik aan Afrikaanse muziek zo mooi vind. Maar het grootste wonder is het geluid uit de 1-snarige zelfgefabriceerde luit van de 17-jarige  Roger Landu. Echt een virtuoos die jongen, en die hoge fluittonen uit zijn instrument (bestaande uit een verfblik, een stuk touw en een houten boog die hij precies tussen zijn misvormde arm en romp kan klemmen) zijn ongehoord mooi. Alsof het de geest van Franco is teruggekeerd in deze jongen, die met 1 snaar soms dezelfde intensiteit weet te bereiken als zijn beroemde voorvader  met zes snaren...

Michel Vink (TontonJovo):
...Staff Benda Bilili laat horen hoe je van ballades over polio, fraai bewerkte soul van James Brown en hogeschool Afropop met gitaarsolo's op een betoverd soepblik een stemmig geheel maakt. Alle Congolese stijlen komen aan bod. En op de achtergrond kwaken onophoudelijk de kikkers mee.
Staff Benda Bilili beschouwen zichzelf als de echte verslaggevers van Kinshasa; ze documenteren gebeurtenissen van het dagelijks leven in hun liedjes. Maar ook geven ze adviezen aan andere burgers, zoals bijvoorbeeld in het nummer Polio, dat pleit voor de vaccinatie van alle kinderen tegen de slopende ziekte. Een ander nummer heeft als duidelijke boodschap dat de enige echte handicaps niet lichamelijk zijn, maar geestelijk...

Op Youtube kun je diverse filmpjes vinden met Staff Benda Bilili en je kunt alvast luisteren op: www.myspace.com/staffbendabilili.