Maalstroom is jarig. Eind 2009 bestaat de groep 10 jaar. Ze vieren dit met een speciaal programma: Maalstroom meets Jo Freya. Na de première op het tiende Folkwoods festival (16 augustus) in Eindhoven zal dit op diverse podia in Nederland te zien zijn.

Zangeres en rietblazer Jo Freya is een Engelse folkdiva. Hoewel al twintig jaar in het vak, blijft deze buitengewone performer zich vernieuwen. De afgelopen drie jaar bracht zij drie nieuwe cd's uit die allen (zowel in Engeland als hier) zeer lovend ontvangen zijn: Octamento met de legendarische folk-bigband Blowzabella, LAL (Jo Freya's Lal Waterson project) en haar eerste soloalbum Female Smuggler.
 
Ook Maalstroom heeft zich de afgelopen jaren niet onbetuigd gelaten. 'Maalstroom lijkt zich sinds het uitkomen van de cd Open Window in de bovenste regionen van de Nederlandse én Europese folkscene te nestelen' (recent hier op folkforum). De band timmert nationaal en internationaal aan de weg met optredens in Engeland, België en Duitsland. Het gerenommeerde Engelse wereldmuziekblad fROOTS schreef over Open Window onder meer: ‘these guys do the right things the right way'.
 
Voor het samenwerkingsprogramma schreven de vijf bandleden een vrijwel geheel nieuw repertoire, gecombineerd met nieuwe bewerkingen van een aantal traditionele songs. Met de zomer voor de deur staat de band te trappelen om het programma dit najaar live te gaan spelen. De aftrap is op 16 augustus op Folkwoods Festival.
 
Maalstroom meets Jo Freya.
Vijf eigenzinnige componisten, één hechte band waar het spelplezier van af spat. Inventieve meerstemmige zang, rietblazersduetten en geraffineerde arrangementen worden gecombineerd met een warme en soepele podiumpresentatie.
 
Maalstroom meets Jo Freya: een turbulente muzikale ontmoeting.
 
De volgende data voor het komend seizoen liggen al vast:
vr 14 augustus: try-out, Rosenstock-Huessy Huis, Haarlem
zo 16 augustus: Folkwoods Festival, Eindhoven
zo 25 oktober: Musicport Festival 09, Bridlington, UK
wo 28 oktober: Cottingham Folkclub, Cottingham, UK
zo 1 november: Gasterij het Theehuis, Midwolde
do 5 november: Kasteel Dussen, Dussen
vr 6 november: Quinta Essentia, Zwaanshoek
za 7 november: Witte Theater, IJmuiden
zo 17 januari: Heiloo
zo 24 januari: Buiksloterkerk, Amsterdam-Noord
19-23 mei: Village Hall tour UK
 
Voor meer informatie:
www.maalstroom.net
www.myspace.com/maalstroomNL
www.freyamusic.co.uk