In zijn theater De Dolende Ridder in het Friese Sint Jacobiparochie heeft Leopold Wijdeveld 40 stoelen beschikbaar voor het publiek, een soort 'vestzaktheater'. Er is veel aandacht voor folk en singer-songwriters. Op 30 augustus verzorgt Sido Martens het openingsconcert. Later volgen nog o.a. The Oak And The Ash en Linde Nijland & Bert Ridderbos.

Leopold Wijdeveld was ooit popmuzikant, maar werkt nu als beeldend kunstenaar. Zijn theater, De Dolende Ridder, bestaat al een jaar of vier, maar tot eind vorig jaar waren de voorstellingen in zijn atelierruimte. In zijn mail aan Folkforum legt hij uit: "Omdat ik eigenlijk een echte, nostalgisch aandoende theaterruimte wilde, ging ik elders zoeken. Vanuit de gemeenteraad is vervolgens het verzoek gekomen om hier te blijven en heeft men mij met een aantal zaken geholpen. Waaronder het aan gaan leggen van extra parkeerplaatsen. Tot nu toe waren alle optredens uitverkocht."

En dus is er nu het nieuwe theater De Dolende Ridder. Vanaf augustus zijn er iedere laatste zondag van de maand concerten. In principe voor alle soorten muziek, zo laat Wijdeveld ons weten, maar het aandeel van singer-songwriters is wel hoog. Bekende namen hebben al aangegeven te willen komen, niet zozeer om de gage, die erg laag is (men krijgt de hele entree, nog geen subsidie) maar om de sfeer die het zaaltje heeft.

entree de dolende ridder
Entree De Dolende Ridder

Het theatertje is gevestigd in een honderd jaar oud dijkhuis in Noordwest Friesland. Er zijn 40 oude theaterstoelen, een klein podium voor hooguit 4 artiesten.

interieur de dolende ridder
Interieur De Dolende Ridder

Een kleine foyer waar men onbeperkt koffie of thee kan drinken. Dit is namelijk bij de entree inbegrepen. Voor publiek en artiesten een hele fijne ontmoeting. Het openings concert is op 30 augustus 2009 in de middag door zanger/gitarist Sido Martens. Dan in september The Oak and The Ash met oude Ierse liederen en in oktober Linde Nijland en Bert Ridderbos, die werk spelen van hun nieuwste cd.

podium de dolende ridder
Podium De Dolende Ridder

Op de website www.leopoldwijdeveld.nl staat allerlei informatie, zowel over de beeldend kunstenaar Leopold Wijdeveld als over het theater en de geplande concerten.