Folk, wereldmuziek of americana zijn al weinig te horen op de publieke omroep en dat dreigt nu nog minder te worden. We kregen twee alarmerende berichten, met een verzoek om een petitie te tekenen: TavernAmsterdam maakt zich met het World Music Forum zorgen om wereldmuziek op Radio 6 en Maria Beets zet zich in voor het behoud van American Connection op Radio 2.

TavernAmsterdam werpt zich op vooor meer wereldmuziek:

Wil jij ook meer wereldmuziek horen op je radio?  
Teken dan de petitie op www.wereldmuziek.petities.nl

Wereldmuziek is steeds minder te horen bij de Nederlandse Publieke Omroep. Programma's  als ‘De Wandelende Tak', ‘Tchongcast' en ‘World Music Charts Europe' zijn opgeheven of  houden binnenkort op te bestaan. Radio 6, waar tot voor kort nog redelijk wat wereldmuziek te horen was, profileert zich sinds medio 2009 als de Jazzzender - overdag is daarom nog maar heel weinig wereldmuziek te horen. En met het opheffen van de Concertzender verdwijnt een andere belangrijke etalage voor world music.

En dat terwijl de wereldmuziekscene in volle bloei is!! Er is een groot publiek voor, en er is een toenemende belangstelling onder pers, bij festival-programmeurs en op de Nederlandse podia. Ook artistiek gezien is er sprake van bloei: de crossover van musici uit jazz, pop, klassieke en wereldmuziek levert inspirerende en vernieuwende muziek op. Denk aan Zuco 103, Izaline Calister, New Cool Collective en de Amsterdam Klezmer Band. En, van groot belang voor de wereldmuziek: op dit moment wordt een groot onderzoek uitgevoerd naar het belang van de sector in Nederland. Maar ondertussen doet de Publieke Omroep de wereldmuziek steeds meer in de ban.
Daarom zijn wij, leden van het World Music Forum, een petitie gestart met als doel om de bestuurders van de Publieke Omroep ervan te overtuigen dat wereldmuziek - net zoals pop, klassiek en jazz - recht heeft op exposure binnen de Publieke Omroep. We willen met hen in gesprek en hebben vele ideëen om ons streven concreet te maken. Maar we hebben daarbij ‘meetbare' steun nodig, van binnen en buiten de sector: steunbetuigingen, handtekeningen dus.
Het is NU tijd voor actie ! Wereldmuziek moet terug in de media! Teken daarom hier de openbare petitie en help ons door deze mail door te sturen aan relaties, aan iedereen die deze muziek steunt! De petitie en de verzamelde handtekeningen zullen worden aangeboden aan de bestuurders van de Nederlandse Publieke Omroep.
Kijk voor meer informatie op http://saveworldmusic.blogspot.com

Maria Beets zet zich in voor het behoud van American Connection:

Het programma American Connection op Radio 2 gaat definitief verdwijnen. Maar misschien kunnen wij er toch nog iets aan doen en blijft American Connection alsnog behouden. Vandaar dat wij een handtekeningen actie zijn begonnen.
 
kijk ook eens op de site www.americanconnection.nl of stuur een mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
 
met daarop zoveel mogelijk namen van mensen die ook graag het programma gepresenteerd door Ruud Hermans willen behoeden van de ondergang